Britansko-nizozemska naftna i plinska skupina Shell, japanski proizvođač energetske opreme Mitsubishi Heavy Industries (MHI) i švedska energetska skupina Vattenfall zajedno s njemačkom toplinarskom tvrtkom Wärme Hamburg istražuju mogućnosti za proizvodnju vodika u Hamburgu. Postrojenje bi se trebalo graditi pokraj TE-TO Hamburg-Moorburg u Vattenfallovom vlasništvu, a vodik će se proizvoditi elektrolizom, pomoću električne energije proizvedene u sunčanim elektranama i vjetroelektranama.

Za taj projekt spomenute četiri tvrtke potpisale su pismo namjere. Elektrolizator bi trebao imati početnu snagu 100 MW, a u projektu će se koristiti postojeća infrastruktura postrojenja u Moorburgu. Sudionici u projektu namjeravaju ga prijaviti na financiranje iz europskog programa Važnih projekata od zajedničkog europskog interesa (IPCEI) već u prvom tromjesečju ove godine i, ako sve bude po planu, prve količine zelenog vodika mogle bi se očekivati 2025. 

Prednost takvog projekta je odlična energetska i prometna infrastruktura. Postojeće energetsko postrojenje spojeno je na njemački elektroprijenosni sustav na razini 380 kV i na hamburški elektrodistribucijski sustav na razini 110 kV. Uz to, izravno na lokaciji postoji luka za velike brodove, a do postrojenja bi se mogao proširiti i postojeći plinski sustav. Konačno, u neposrednoj blizini postoje brojni potencijalni potrošači vodika, što će omogućiti ostvarivanje cijelog vodikovog lanca vrijednosti, od proizvodnje, preko pohrane i prijenosa, do iskorištavanja na razne načine. Time će ujedno Hamburg postati središnja točka za razvoj vodikovog energetskog gospodarstva ne samo u Njemačkoj, nego i u cijeloj Sjevernoj Europi, izvijestio je američki energetski portal 'Renewable Energy World'.