Australija će ubrzati postupak odobrenja za jedan od najvećih svjetskih projekata u vjetru i solarnoj energiji, koji se treba graditi u zapadnoj Australiji, a čiji je cilj započeti proizvodnju električne energije te vodika i amonijaka krajem ovog desetljeća. 

Canberra je u petak priopćila da je dodijelila "status velikog projekta" Asian Renewable Energy Hub-u (AREH), projektu vrijednom 36 milijardi dolara, čiji je cilj u početku izgraditi 15 GW snage i na kraju se proširiti na 26 GW. Punim kapacitetom projekt bi mogao generirati do nevjerojatnih 100 TWh godišnje. Za usporedbu, Australija je prošle godine proizvela 265 TWh. Površina koju će pokrivati elektrane iznosi čak 6.500 km2, više nego dvostruko veća od Luksemburga, u sušnoj regiji Pilbara. 

Moćni igrači

"Tvornica ne samo da će moći izvoziti u velikoj mjeri, već će moći opskrbljivati ​​i industrije u regiji stvarajući nove mogućnosti za zapošljavanje i gospodarski rast", rekla je ministrica industrije Karen Andrews u izjavi. AREH razvija privatni InterContinental Energy, developer obnovljivih izvora energije CWP Energy Asia, vodeći svjetski proizvođač vjetroagregata Vestas i fond Macquarie. Projekt koji je u razvoju od 2014. godine, promijenio se s plana proizvodnje energije vjetra i sunca i prijenosa električne energije u Aziju, na plan korištenja čiste energije za proizvodnju vodika, a zatim i amonijaka za izvoz. 

AREH želi donijeti konačnu investicijsku odluku 2025. godine, objavio je Reuters. Direktor tvrtke InterContinental Energy Alex Tancock rekao je da zeleni vodik nudi puno veću priliku od obnovljive energije, jer bi mogao dekarbonizirati nekoliko industrija koje se oslanjaju na naftu i plin, poput brodarstva, zrakoplovstva, proizvodnje i kemikalija. “Sve te stvari zahtijevaju zeleni vodik. Dakle, to je ono što ga stvarno čini tako uzbudljivim ", rekao je Tancock za Reuters.

Amonijak u smanjenju emisija

Japanska elektroenergetska grupacija JERA izjavila je da želi koristiti amonijak u svojim postrojenjima na ugljen kako bi pomogla u smanjenju emisija ugljika počevši od 2030. godine i miješala vodik u svojim elektranama na plin. 

AREH je prošlog tjedna od vlade Zapadne Australije dobio odobrenje za zaštitu okoliša za prvu fazu projekta, koja obuhvaća 10 GW snage vjetra i 5 GW sunca. Tancock je rekao da glavni rizik pred njima nije financiranje, već koliko brzo raste potražnja za zelenim vodikom. "Australija bi trebala biti tržište, moglo bi se pretpostaviti, kao i Saudijska Arabija sa zelenim vodikom", rekao je Tancock.