Siemens Gamesa u Nacionalnom istraživačkom centru u Osterildu, u danskom nacionalnom parku Thy, na mrežu je sinhronizirala do sada najveću vjetrorurbinu na svijetu, visine 271,4 metar, ili 14,5 metara više od dosadašnje najviše svjetske vjetroturbine u njemačkom Gaildorfu. Ta vjetroturbina, čije lopatice imaju 108 metara, među najvišim je građevinama u toj otočnoj zemlji. Danski mediji su izvijestili da bi njezina godišnja proizvodnja zadovoljila potrebe 18.000 kućanstava. 

Tvrtka je izvijestila da je turbina u rad puštena prije Božića, a timu od stotinu ljudi trebalo je nekoliko godina da je izgradi. Samo tri rotacije goleme turbine pri niskoj razini vjetra dovoljne su da se napuni baterija Teslinog Modela 3. U Danskoj vjetar i Sunce osiguravaju više od polovine potražnje za energijom, a plan im je udio povećati na 84% potreba do 2035. 

Siemens Gamesa drži 60% globalnog tržišta, no tržišni takmac Vestas objavio je da će podići još veću turbinu, bez navođenja detalja. Što su veće lopatice turbine to je veća i proizvodnja, posebno u područjima s manje vjetra. Prema izvješuću Globalnog vijeća za energiju vjetra (GWEC) 235 GW vjetroturbina na moru bit će instalirano tijekom idućih deset godina, kako bi se potaknula zelena tranzicija.