Europska investicijska banka (EIB) i jedna od najvećih banaka u Njemačkoj – LBBW (Landesbank Baden-Württemberg) osiguravaju po 42 milijuna eura za financiranje gradnje i puštanje u rad četiri vjetroelektrane u Velikopoljskom vojvodstvu. 

Projekt tih vjetroelektrana u blizini Poznanja razvija njemačka kompanija WPD, a njihova ukupna snaga iznosit će 102,5 MW, priopćeno je iz EIB-a


Zeleni plan 

"Poljska nastoji smanjiti ovisnost o ugljenu, istovremeno stvarajući nova radna mjesta u energetici", izjavila je Teresa Czerwinska, potpredsjednica EIB-a odgovorna za poslovanje u Poljskoj. 

"Vjetroenergija je obnovljivi izvor s najvećim potencijalom rasta u Poljskoj i EIB-u je drago što podržava ovu tranziciju", dodala je. 

Paolo Gentiloni, europski povjerenik za gospodarstvo, naglasio je kako će zahvaljujući potpori EU-a oko 60 tisuća poljskih kućanstava imati korist od čiste energije. "Ovo je očit primjer onoga što Europski zeleni plan predstavlja za poljske građane. Svakim ovakvim ulaganjem činimo još jedan korak bliže našem cilju da Europska unija postane klimatski neutralna do 2050. godine", napomenuo je.