U Pokupskom je otvorena prva komunalna toplana na biomasu u Hrvatskoj koja je u potpunosti izgrađena novcem iz europskog IPARD programa. Na toplanu snage 1 MW priključeno je tridesetak korisnika koji su u sklopu projekta dobili besplatne priključke i toplinske stanice vrijedne između 15 i 23 tisuće kuna. Sve institucije od osnovne škole, šumarije i elektre već su priključeni, a interes su iskazali i lokalni gospodarski subjekti. U periodu od pet godina toplana bi trebala proizvoditi toplinsku energiju za šezdesetak korisnika.
Korisnici priključeni na toplinski sustav trebali bi osjetno uštedjeti na grijanju. Skoro 70% površine Općine Pokupsko prekriveno je šumama. Obnovljivi izvor energije koji je mještanima na dohvat ruke, jedan je od glavnih razloga što je biotoplana izgrađena upravo ovdje. "Procjene su da će grijanje na sječku biti jeftinije za 30 do 40 posto" rekao je Božidar Škrinjarić, načelnik Općine Pokupsko.
U drugoj fazi projekta toplinska mreža trebala bi se proširiti na donji dio naselja Pokupsko, odnosno na Kauriće. "Prednost ovakvih projekata je da se sustav može proširivati po potrebi. Ovakav kotao može se proširiti u ovoj kotlovnici ili na nekoj drugoj lokaciji u Pokupskom. Tako se gradi toplinska mreža koja služi ljudima koji ovdje žive" istaknuo je dr. sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e Sjeverozapadne Hrvatske koja je bila partner općini u realizaciji projekta. Toplanom i infrastrukturom upravljat će komunalno poduzeće osnovano za tu namjenu. Domac je dodao kako je ovo prvi projekt koji je pokrenut i u potpunosti realiziran, a još oko sedam ovakvih projekata nalazi se u pripremnoj fazi. Toplana se financira kroz IPARD pretpristupni program na koji je Hrvatska imala pravo prije ulaska u EU. U tom programu bila su predviđena sredstava za 12 toplana, a ovo je jedina koja je uspjela doći do ove faze završetka. Iznos bespovratnih sredstava je oko 7 mlijuna kuna, pokriveno je 100% investicije. Da se u Općini Pokupsko vode idejom održivog razvoja najbolje govore javna led rasvjeta, solarne ploče na krovovima, dizalice topline u vrtiću i školi, javljaju Kronike Velike Gorice.