Velika Gorica ovih dana kreće u ostvarenje projekta 'Velika Gorica Solarni grad – odbrojavanje', čiji je cilj korištenje Sunčeve energije na javnim zgradama u vlasništvu toga grada. 

Za provedbu navedenog projekta, Grad Velika Gorica je osigurao sredstva iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora. 

Nositelj projekta je Grad Velika Gorica, a partneri na projektu su: Turistička zajednica grada Velike Gorice, Veleučilište Velika Gorica te The Energy Farm International Foundation iz Norveške. 


Smanjenje troškova 

Ukupna vrijednost projekta je približno 4,9 milijuna kuna (654.000 eura), od čega će se kroz navedeni financijski mehanizam osigurati bespovratnih četiri milijuna kuna (533.000 eura), dok će se preostali iznos financirati iz gradskog te proračuna projektnih partnera, objavljeno je na stranicama Grada Velike Gorice

Kroz projekt će biti postavljene sunčane elektrane na 22 objekta na širem području grada. Te sunčane elektrane će proizvoditi više od 600 MW h zelene električne energije godišnje. 

Proizvedena električna energija koristit će se za pokrivanje vlastite potrošnje na lokacijama objekata, dok će se viškovi prodavati na tržištu, čime se očekuje smanjenje operativnih troškova Grada i gradskih ustanova, a samim time i manjim izdacima iz gradskog proračuna, što je posebice značajno u postojećim uvjetima velikog poskupljenja električne energije.

power and energy masters