Kako je doznao naš portal, pred dovršetkom su četiri nove hrvatske fotonaponske elektrane, od kojih će dvije po snazi biti najveće od svih do sada izgrađenih u Hrvatskoj.
Prva od tih elektrana je FNE Kukuljanovo snage 0,283 MW i očekivane proizvodnje električne energije 305 MW h godišnje. Elektrana je upravo završena i očekuje se početak probnog pogona. Smještena je na području Industrijske zone Kukuljanovo pokraj Rijeke, na krovu skladišta za sol u vlasništvu Grupe Ma.Co.T, a ukupna ulaganja iznosila su 0,5 mil. eura.

Druga elektrana je FNE Čaporice snage 0,315 MW i očekivane proizvodnje oko 400 MW h godišnje. Elektrana se nalazi u Industrijskoj zoni Čaporice pokraj Trilja, također na krovu skladišnog prostora za sol.
Uz sve to, tijekom travnja 2012. godine bi trebale biti završene još dvije male FN elektrana koje se grade kod Buja: FNE Peter snage 9,9 kW i FNE Maja snage 8,8 kW.
Investitor, ali i izvođač radova na sva četiri projekta je specijalizirana tvrtka za razvoj FN sustava Adria Sol (članica Grupe Ma.Co.T), a pri tome valja naglasiti i da svi projekti već imaju prethodna rješenja o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije od Hrvatske energetske regulatorne agencije i sklopljen ugovor o otkupu električne energije (iako još nisu u sustavu poticaja jer nisu dovršeni) s Hrvatskim operatorom tržišta energije.