Udruga SolarPower Europe sa sjedištem u Bruxellesu izvještava da je unatoč zastoju uslijed pandemije europsko tržište fotonapona poraslo za 11%, s novih18,7 GW instalacija. Prema Izvještaju o tržištima EU za solarnu energiju, 2020. bila je druga najbolja godina za solarnu energiju u EU, godina s najjačim rastom od 2011. 

Izgledi pokazuju da je Njemačka 2020. najveće solarno tržište, dodavši 4,8 GW kapaciteta, a slijedi Nizozemska , koji je dodala 2,8 GW fotonapona. Kumulativni instalirani kapacitet sunčeve energije u EU dosegao je 137,2 GW u 2020. godini, a 22 od 27 država članica EU instalirale su više nego godinu prije. 

Poljska rekorder u JI Europi

U srednjoj i istočnoj Europi Poljska je 2020. instalirala 2,2 GW, više nego udvostručivši svoj kapacitet u odnosu na prošlu godinu. Ovaj značajan porast kapaciteta uglavnom je posljedica povoljnog sustava vlastite potrošnje za potrošače, koji tijekom godine saldiraju energiju koja je isporučena u mrežu i kupljena iz nje. Proširenje definicije potrošača na mala i srednja poduzeća također je potaknulo ovaj segment na proizvodnju obnovljive električne energije za vlastite energetske potrebe. 

Nadalje, u javnim natječajima pobjednicima se jamči kupnju proizvedene energije po određenoj cijeni u razdoblju od 15 godina. Uz to, nakon niza regulatornih promjena, danas solarne instalacije uživaju smanjenje PDV-a. I krovni i integrirani sustavi ispod 50 kW imaju 8% PDV-a umjesto 23%. Daljnja potpora solarnoj energiji daje se smanjenjem troškova smanjenim porezom na dohodak; povlašteni zajmovi i subvencije uspostavljeni kroz Nacionalni fond za zaštitu okoliša i upravljanje vodama te bankarske zajmove s niskim kamatnim stopama.

Veći rast je nužnost

Sveukupno, SolarPower Europe naglašava da bi veća posvećenost solarnoj energiji na razini država članica EU trebala ostati glavni prioritet. Iako većina država članica sve više bilježi rast ukupnih solarnih kapaciteta i priznale su solarne kapacitete u svojim nacionalnim energetskim i klimatskim planovima (NECP) kako bi ispunile ciljeve 2030. EU, većina tih razina primjene još uvijek nije dovoljno ambiciozna. 

Udruga drži da je snaga fotonapona koju EU mora instalirati najmanje je 2,5 puta veća od očekivane ukupne vrijednosti NECP-a do 2030, objavio je Ceenergynews.