Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen jučer je otvorila Europski tjedan vodika. 

"Čisti vodik imat će središnje mjesto u klimatski neutralnom gospodarstvu budućnosti i ponosna sam na ulogu Europe kao svjetskog predvodnika čistog vodika. Početkom ove godine na globalnoj je razini najavljeno više od 200 novih projekata u području vodika. Njih 55 posto nalazi se u Europi... Moramo povećati proizvodnju čistog vodika, proširiti njegovu primjenu i stvoriti pozitivan krug u kojem se potražnja i opskrba međusobno dopunjuju i smanjuju cijene. To je načelo. Riječ je bez sumnje o globalnom pothvatu, ali želim da Europa bude predvodnik u njemu", izjavila je von der Leyen u svojem uvodnom govoru.

 

Ambiciozni ciljevi 

Ovogodišnji Europski tjedan vodika obilježit će javno pokretanje partnerstva za čisti vodik kao sljednika zajedničkog poduzeća za gorivne članke i vodik (FCH JU). 

S Europskim savezom za čisti vodik, partnerstvo za čisti vodik bit će ključan instrument za provedbu strategije EU-a za vodik i postizanje ambicioznih ciljeva Europskog zelenog plana

Novim partnerstvom, koje će se financirati u okviru programa Obzor Europa s milijardu eura uz potporu industrije i akademske zajednice, podupirat će se istraživačke i inovacijske mjere za proizvodnju, skladištenje, distribuciju i upotrebu vodika te će se ubrzati razvoj i uvođenje tehnologija čistog vodika za cijelo gospodarstvo, posebice za sektore koje je teško dekarbonizirati, kao što su teška industrija i prijevoz teškog tereta, izvijestila je EK.