Proračun Varaždinske županije za 2022. godinu iznosi približno 304,6 milijuna kuna, što je za dva posto više u odnosu na ovogodišnji plan prihoda i rashoda, a prvi put iznad 300 milijuna kuna. Tamošnji temeljni financijski dokument za sljedeću godinu većinom glasova prihvatili su vijećnici na sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije koja je održana jučer u Varaždinu. 

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak je, među ostalim, napomenuo kako je jedan od ciljeva Europske unije povećanje udjela energije iz obnovljivih izvora, tzv. zelena energija, a što se planira realizirati najvećim projektom u proračunu za sljedeću godinu. A to je projekt geotermalnih izvora Bukotermal, koji Varaždinska županija ostvaruje s Općinom Mali Bukovec. 

Potvrde li istražni radovi dostatan potencijal geotermalne energije, krenut će se u izgradnju geotermalnih elektrana, a isporuka energije iz ovog obnovljivog izvora osigurala bi toj županiji i dodatne prihode koji su veći od 50 posto njenog izvornog proračuna, objavljeno je na stranicama Varaždinske županije

Podsjećamo, tvrtku Bukotermal su 2019. osnovale Varaždinska županije i Općina Mali Bukovec. Ta je tvrtka prije godinu dana dobila dozvolu za istraživanje potencijala geotermalne energije na istražnom prostoru Lunjkovec-Kutnjak te u budućnosti namjerava proizvoditi električnu i toplinsku energiju.