Ministar energetike i rudarstva Repubike Srpske Petar Đokić i izvršni direktor tvrtke VE Grebak Miralem Čampara koncem proteklog tjedna u Banja Luci potpisali su Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju vjetroelektrane Grebak u općini Nevesinje. 

Zahvaljujući tome aneksu, snaga VE Grebak povećana je s 50 MW na 66 MW, dok je procijenjena vrijednost projekta približno 510 milijuna kuna (132,2 milijuna KM). 


Tehnološki napredak 

Razlog potpisivanja dodatka ugovora je činjenica da je od vremena podnošenja zahtjeva za dodjelu koncesije do danas došlo do tehnološkog napretka i značajnih promjena u proizvodnji vjetroturbina s obzirom na njihovu snagu i učinkovitost. Tako se znatno povećala snaga vjetroelektrane po jednom stupu, priopćeno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Repubike Srpske, trebala bi krenuti početkom prosinca. 

Iz tog razloga, otvorila se mogućnost povećanja snage vjetroelektrane, a time i proizvodnje električne energije na toj lokaciji, što je iznimno značajno za Republiku Srpsku, a posebice za lokalnu zajednicu koja će osjetiti pozitivne učinke od naknade koju plaća koncesionar. 

Inače, gradnja VE Grebak trebala bi krenuti početkom prosinca.