Europska investicijska banka (EIB) i UniCredit Bank Austria s ukupno 107,4 milijuna eura osiguravaju financiranje razvoj jedne od najvećih austrijskih vjetroelektrana snage 143 MW čija je gradnja počela u jesen 2019. godine. 

Vjetroelektrana bi trebala biti završena krajem 2021. godine te će nakon puštanja u rad opskrbljivati oko 90 tisuća kućanstava obnovljivom električnom energijom, javlja EIB

Postrojenjem od 26 vjetroagregata upravljat će PÜSPÖK Grupa. Riječ je o obiteljskoj tvrtki sa sjedištem u Gradišću koja razvija i upravlja vjetroelektranama u Austriji od kasnih 1990.-ih, trenutačno opskrbljujući električnom energijom 160.000 kućanstava u toj zemlji. 


Održiva i konkurentna opskrba 

"S novim početkom nakon koronakrize imamo jedinstvenu priliku udružiti snage i pokrenuti prijelaz austrijskog gospodarstva na održiv i klimatski prihvatljiv sustav", rekla je Susanne Wendler, članica Uprave austrijske UniCredit Bank 'Unternehmerbank'. 

Potpredsjednik EIB-a koji je odgovoran za poslovanje u Austriji, Andrew McDowell, kaže kako ta zemlja odlučno nastoji prijeći na održivu, konkurentnu i sigurnu opskrbu energijom. 

"Razvoj energije vjetra igra važnu ulogu u energetskoj tranziciji. Stoga nam je veliko zadovoljstvo pozdraviti suradnju s PÜSPÖK Grupom i izgradnju nove vjetroelektrane u Gradišću koje je bilo polazište za vjetroelektrane u Austriji", istaknuo je.