Novoinstalirana snaga vjetroelektrana u SAD-u u 2019. godini iznosila je 9,1 GW, čime se ukupna snaga američkih vjetroelektrana povećala na 105 GW. Spomenuta novoinstalirana snaga vjetroelektrana čini čak 39% ukupne novoinstalirane snage svih američkih energetskih postrojenja u 2019., a iz vjetroelektrana je istodobno pokrivano čak 7% američke proizvodnje električne energije


Važnost vjetroenergije za američko gospodarstvo

To pokazuju najnoviji podaci Američkog udruženja za energiju vjetra (AWEA). No, vjetroenergija je sve važnija i za cjelokupno američko gospodarstvo jer je u tom području otvoreno čak 120 000 radnih mjesta, a ukupna vrijednost projekata dosegnula je čak 14 mlrd. dolara samo u 2019. godini. Tako se u 530 tvornica u 43 savezne države proizvodi oprema i dijelovi za iskorištavanje energije vjetra, najčešće u manjim mjestima i ruralnim područjima.

U SAD-u je danas u pogonu čak 60 000 vjetroturbina, a vodeće savezne države po novoinstaliranoj snazi vjetroelektrana su Teksas i Iowa, dok je ona u Južnoj Dakoti u 2019. godini povećana za čak 50%. Prošle je godine tako dovršeno čak 55 novih projekata vjetroelektrana. Kao što je spomenuto, u vjetroelektranama je 2019. godine proizvedeno čak 7% električne energije u SAD-u, što bi odgovaralo zajedničkoj potrošnji Kalifornije i New Jerseyja. No, u saveznim državama kao što su Iowa, Kansas, Maine, Sjeverna i Južna Dakota i Oklahoma u vjetroelektranama je pokrivano i više od 20% proizvodnje električne električne energije, pri čemu u Iowi i Kansasu čak 40%. 


Golema ulaganja

Trenutačno se širom SAD-a razvijaju vjetroenergetski projekti ukupne snage čak 44 GW, dok se ukupna ulaganja procjenjuju na čak 62 mlrd. dolara, objavio je američki energetski portal 'Renewable Energy World'.