Narudžba za isporuku vjetroturbina snage 105 MW za vjetroelektranu Krivača označava ulazak njemačkog proizvođača vjetroenergetske opreme Nordex na srpsko tržište. 

Drugim riječima, skupina Nordex će u proljeće iduće godine isporučiti 22 vjetroagregata za projekt VE Krivača koji razvija austrijska tvrtka Ivicom. Nakon završetka gradnje te vjetroelektrane, projektom će upravljati MK Grupa iz Srbije i privatni dionički fond ALFI Green Energy Fund iz Slovenije. 

"Samostalno i u zajedničkim pothvatima razvijamo vjetroelektrane ukupne snage 800 MW i projekte Sunčeve energije snage 660 MW, što znači milijardu eura ulaganja u idućih pet godina", izjavio je Mihailo Janković, glavni izvršni direktor MK Grupe.

 

Jedan posto potrošnje 

"Drago nam je što smo s projektom Krivača napravili ovaj prvi korak na vrlo perspektivno srpsko tržište. Visoko smo motivirani u započinjanju naše suradnje sa srpskom MK Grupom i slovenskim ALFI Greenom i radujemo se što ćemo ih podržati u njihovoj održivoj proizvodnji električne energije s našom tehnologijom", istaknuo je Patxi Landa, direktor prodaje u skupini Nordex. 

VE Krivača gradi se na području općina Golubac, Kučevo i Veliko Gradište u istočnoj Srbiji, oko 150 kilometara istočno od Beograda, javlja Nordex. To će biti prva vjetroelektrana u istočnoj Srbiji. 

Nakon puštanja u rad krajem 2023. godine, VE Krivača će proizvoditi 310 GW h čiste električne energije godišnje, što je približno jedan posto potrošnje u Srbiji.

power and energy masters