Međunarodna konferencija Dobra energija i ekonomija održat će se od 30. svibnja do 1. lipnja u Zagrebu u suradnji Zelene energetske zadruge (ZEZ) i Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) te njihovih europskih partnerskih mreža. U sklopu trodnevne konferencije organizira se i 6. Generalna skupština Europske federacije energetskih zadruga – REScoop.eu. U fokusu ovogodišnje konferencije su novi ekonomski modeli i prakse iz desetak država Europske Unije koji pokazuju na koje načine energetske zadruge i druge građanske inicijative surađuju s lokalnim vlastima u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije i koje to benefite donosi lokalnoj zajednici. 

Vodeće europske energetske zadruge 

Na skupu će sudjelovati dvadesetak vodećih energetskih zadruga iz cijele EU, desetak predstavnika gradova iz EU i regije zapadnog Balkana, preko stotinjak domaćih i europskih stručnjaka, istraživača, praktičara, donosioca odluka, društvenih poduzetnika, inovatora, aktivista i entuzijasta koji se bave građanskom energijom, društvenom i solidarnom ekonomijom, prehrambenim suverenitetom, razvojem energetski održivih zajednica i modelima energetske demokracije iz različitih pozadina, i koji svi zajedno dijele isti cilj - donijeti pozitivne društvene promjene. Brojni gosti konferencije dolaze iz mreže REScoop – Europske federacije energetskih zadruga koja broji preko 1500 članica i Europske mreže solidarne ekonomije – RIPESS okuplja preko 40 organizacija iz čitave Europe koje se bave razvojem ekonomije u dobre svrhe podjednako prema zaposlenicima, lokalnoj zajednici, okolišu, ekosustavima i budućim generacijama. 

Besplatno sudjelovanje 

Sudjelovanje za sva tri dana je besplatno, prijava je obavezna a prijaviti se može preko poveznice. Uz Dirka Vansitijana, predsjednika Europske federacije energetskih zadruga (REScoop.eu) i osnivača najveće belgijske energetske zadruge Eco Power, očekuju se predstavnici sljedećih mreža, energetskih zadruga i investicijskih platformi: Energy4All, Enercoop, Ecopower, Middelgrunden, Som Energie, Njemački zadružni savez (DGRV), De Windvogel, Boa Energia i GoParity. 

Organizatori 

Glavni organizatori konferencije su Zelena energetska zadruga i Zelena mreža aktivističkih grupa i njihove partnerske europske mreže: REScoop i RIPESS. Partneri i podržavatelji konferencije su međunarodne organizacije: Europska udruga gradova Energy Cities, Kolokacijski centar za klimatske promjene Europskog instituta za inovacije (EIT Climate KIC), Mreža Transform Europe, Sporazum gradonačelnika za Klimu i Energiju, Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe, Veleposlanstvo Republike Francuske u Hrvatskoj te domaće organizacije: Terra Hub, Udruga gradova u Hrvatskoj, Institut za političku ekologiju, Geotehnički fakultet i Zelena akcija. Medijski pokrovitelj konferencije je naš portal energetika-net.