Na Javni poziv za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća na području Zadarske županije za 2022. pristiglo je 29 prijava za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju. 

U skladu s odredbama poziva, povjerenstvo je utvrdilo da 24 prijave ispunjavaju sve uvjete te će se iz proračuna Zadarske županije odobriti sredstva u ukupnom iznosu od 636.340,12 kuna. 

Pozitivno ocijenjeni prijavitelji mogu ostvariti bespovratna sredstva Zadarske županije u iznosu do 40 posto prihvatljivih troškova ulaganja, a najviše do 35.000 kuna (s PDV-om) po kućanstvu.

 

Recikliranje modula

"Sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju omogućit će građanima kraći rok povrata ulaganja. Uz županijsku potporu od 40 posto (do 35.000 kuna) izgradnja sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima trebala bi se isplatiti već nakon četiri godine", objavljeno je na stranicama Zadarske županije

U Europskoj uniji se proizvodi pet posto energije od Sunca, a u Hrvatskoj samo 0,5 posto. Sunčeva električna energija ima najveće potencijale od svih obnovljivih izvora. Ekološki je čista, kod proizvodnje i uporabe, a razvijena su i rješenja recikliranja modula. 

Nakon početne investicije, troškovi održavanja sunčane elektrane izuzetno su niski. Osim toga, fotonaponski sustavi rade minimalno 20 godina.

power and energy masters