U Dvorcu Bračak početkom ovog tjedna potpisan je ugovor o sufinanciranju rada Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA-e). Vrijednost ugovora je 700 tisuća kuna, izvijestila je Krapinsko-zagorska županija

"Želimo i u sljedećem razdoblju biti vođa energetske preobrazbe Hrvatske, u našim okolnostima, koje kao kontinentalna županija možemo ostvariti. Mi smo ponovno bili korak ispred, kao županija i institucija koja upravlja našim zdravstvenim ustanovama i školama, krenuli smo u projekt obnovljivih izvora kako bismo smanjili trošak s jedne, a s druge pridonijeli energetskoj učinkovitosti u Hrvatskoj", izjavio je župan KZŽ-a Željko Kolar nakon potpisivanja ugovora.

 

Veći broj divljih odlagališta 

Mi sebe brendiramo kao zelenu županiju, Europa nas je natjerala da sve projekte koje pripremamo za sljedeću financijsku omotnicu moraju imati dvije ključne komponente – digitalno i zeleno. Zagorje se ne zove bez razloga zeleno, a na nama je da ga zadržimo takvim. Kako bismo u tome uspjeli, bez ovih projekata koje smo pripremili, dakle, sunčanih elektrana, geotermalnih izvora, to neće biti moguće te, naravno, uz edukaciju je izuzetno bitno da mlade obrazujemo o zaštiti okoliša", kazao je. 

Nakon pet godina vrlo odgovornog ponašanja naših ljudi i turista, nastavio je, ponovno se pojavljuje sve veći broj divljih odlagališta, što je za svaku osudu. Na koordinaciji načelnika i gradonačelnika koju planiramo u sljedećih 14 dana, istaknuo je, jedan od naglasaka bit će bolja i snažnija suradnja između komunalnih redara i ostalih inspekcijskih službi koje se bave tim problemom. 

"Županija će i u 2022. i 2023. godini imati na desetke novootvorenih gradilišta sunčanih elektrana", napomenuo je, dodajući kako će se projektnom dokumentacijom utvrditi geotermalni projekti koji će se provoditi u 2024. i 2025. godini.

 

Energetske zajednice 

Također, ravnatelj REGEA – e Julije Domac osvrnuo se na aktivnosti u ovoj godini. 

"Bavit ćemo se energetskim obnovama, sunčanim elektranama. Na javnim zgradama u županiji projektirana je 41 elektrana, ukupne snage čak 3,3 MW. Nedavno smo pustili u pogon elektranu na Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice, očekujemo ove godine radove na parkiralištu blizu OB Zabok, uz postojeću elektranu od 420 kW, vidjet ćemo novih 500 kW sunčane elektrane na natkrivenom parkiralištu bolnice. Novim Zakonom o tržištu električne energije otvorena je mogućnost za osnivanje tzv. energetskih zajednica građana. Agencija će sigurno takve projekte provoditi ovdje, projekt u Zaboku je već u pripremi, to je prva energetska zajednica koja će se desiti u Krapinsko-zagorskoj županiji, a možda i prva u Hrvatskoj. Inače, energetska zajednica nova je mogućnost da građani koji se nalaze na istom mjernom mjestu zajedno ulažu u sunčanu elektranu i tu električnu energiju dijele", rekao je, dodajući kako će se određene aktivnosti provoditi i na području geotermalne energije

"Na natječaj norveškog fonda nedavno je prijavljen projekt istraživanja hidrološkog potencijala geotermalne energije za područje Krapinskih Toplica, sada se radi na pripremi projekta u Stubičkim Toplicama", izjavio je, među ostalim, Domac.