Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin i izvršni direktor Fonda za zaštitu okoliša Crne Gore (Eko fond) Draško Boljević koncem proteklog tjedna potpisali su Sporazum o zajedničkom financiranju i realizaciji projekata Solari 3000+ i Solari 500+. Ugovorom je utvrđeno da će EPCG osigurati 80 posto, a Eko fond 20 posto ukupnih sredstava koja su potrebna za ostvarenje tih projekata. 

"Potpisivanjem Sporazuma između EPCG-a i Eko fonda zapravo ispisujemo nove stranice energetskog razvoja i početka energetske revolucije u Crnoj Gori. Solari 3000+ i 500+ je projekt koji bez dvojbe ide ukorak s vremenom, rame uz rame s modernim državama Europe i svijeta. Realizacija našeg zajedničkog projekta, koji je prepoznala i podržala Vlada Crne Gore, imajući u vidu energetske izazove, nasušna je potreba naših građana, naše kompanije i naše države", istaknuo je Rovčanin, izrazivši uvjerenje kako je riječ o projektu koji će biti ulaznica za širu ugradnju sunčanih elektrana u nadolazećim godinama.

 

Poslovna misija 

"Dovesti građane u situaciju da pod iznimno povoljnim uvjetima dobiju besplatnu električnu energiju i postanu proizvođači za svoje domove, zaista je ponos svake energetske kompanije. Eko fond, kao naš partner na ovom projektu, omogućit će građanima subvenciju od 20 posto, a EPCG dugoročnu otplatu. Dakle, sve je osigurano i prilagođeno proračunu naših građana", naglasio je. 

Iz sredstava Eko fonda, koja se osiguravaju u skladu s odredbama Zakona o zaštiti okoliša i Zakona o zaštiti od negativnih utjecaja klimatskih promjena, uz prethodnu suglasnost Vlade Crne Gore, osigurava se petina sredstava za realizaciju tog projekta, kroz dodjelu subvencije za ugradnju fotonaponskih modula za kućanstva, pravne i fizičke osobe, javlja EPCG

"Današnjim potpisivanjem Sporazuma, Eko fond obavlja jednu od svojih osnovnih djelatnosti, a to je ulaganje u projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, čime smo ispunili veliki dio naše poslovne misije", kazao je Boljević. 

Projekti Solari 3000+ i Solari 500+ predstavljaju početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetiku u posljednjih 40 godina. Cilj projekta je da kroz energetsku tranziciju i ugradnju fotonaponskih sustava kućanstva i gospodarski subjekti emisiju ugljikova dioksida svedu na najmanju moguću mjeru te zaštite okoliš. 

 

Ulagački ciklus 

Predsjednik Projektnog odbora Solari 3000+ i Solari 500+ i predsjednik Odbora direktora EPCG-a Milutin Đukanović je naglasio da će Javni poziv za građane, fizičke i pravne osobe, vlasnike gospodarskih pogona biti objavljen 1. studenog te da će otvaranje ponuda na natječaju za opremu uslijediti u idućih desetak dana. 

"Ovo je projekt u kojem su svi pobjednici i u kojem svi dobivaju, a najviše građani koji će dobiti modernu tehnologiju s razdobljem otplate do osam godina i mjesečnom ratom koja neće biti veća od njihovog dosadašnjeg prosječnog računa, a nakon toga koristit će električnu energiju besplatno. Na dobitku će biti i Eko fond, koji pokreće snažni ulagački ciklus u kojem će se izgraditi objekti za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i ograničavati emisije CO2. Ovo je samo prva faza projekta jer ako se pokaže veliko zanimanje za ugradnju fotonaponskih sustava, a nema razloga da tako ne bude, planiramo proširiti projekt na još 4000 ili 5000 novih kućanstava i gospodarskih objekata", kazao je.