"Opredjeljenje naše županije je digitalno i zeleno, među prvima smo u Hrvatskoj osnovali regionalnu energetsku agenciju koja je zacrtala smjernice zelene tranzicije", jučer je izjavio župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina na otvaranju 10. energetske konferencije otoka Krka pod nazivom Energetska tranzicija u kontekstu klimatskih promjena i novog Europskog zelenog plana, u organizaciji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Regionalne energetske agencije (REA) Kvarner i Udruge Eko Kvarner, te uz pokroviteljstvo i prisutstvo predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića

Župan je naglasio da PGŽ ima niz svijetlih primjera korištenja obnovljivih izvora, spomenuvši, među ostalim, najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj koja se gradi na Cresu, zatim pilot projekt Unija, samoodrživog otoka, te istaknuo kako postoji veliki interes za izgradnju vjetroelektrana u zaleđu Novog Vinodolskog. 

Dodao je da je puno učinjeno i na smanjenju emisije CO2 te izrazio nadu da će i Termoelektrana Rijeka (Urinj) uskoro prijeći na plin. Sve to, istaknuo je, pridonijelo je povećanju kvalitete zraka koji je danas prve kategorije gotovo u cijeloj županiji. 


Punionice električnih automobila 

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je naglasio kako su Krk i PGŽ napravili ogromne iskorake zahvaljujući duhu zajedništva. Pohvalio je i velike iskorake otoka Krka koji je među prvim krenuo s odvojenim prikupljanjem otpada, što je značajno podiglo kvalitetu života na tom odredištu, objavila je Primorsko-goranska županija

Sudionicima te konferencije predstavljen je i županijski projekt izgradnje punionica električnih vozila. Riječ je o projektu EU-a kroz koji je dosad u funkciju stavljeno već šest punionica na više lokacija u toj županiji. 

Također, na toj konferenciji istaknuto je da su otoci na pragu velikih promjena – budući Europski zeleni plan i Mediteranska strategija za održivi razvoj 2015.-2022. teže ostvarenju cilja klimatski neutralne Europe kroz jačanje gospodarstva zelenom tehnologijom, stvaranjem održivog gospodarstva te smanjenjem onečišćenja. Zelena ekonomija budućnost je Hrvatske, što je od velike važnosti za naše otoke – održivi razvoj znači gospodarski i društveni rast usklađen s ekosustavima u kojima djeluje, pa je kao takav i dugoročno održiv, izvijestila je PGŽ.