Europska svemirska agencija (ESA) razmatra ideje o izvedivosti instaliranja fotonaponskih sustava u svemir. Velika Britanija financira istraživanje iste tehnologije koja će omogućiti satelitima sa solarnim pločama prijenos električne energije na velike udaljenosti, a SAD već imaju testni modul u orbiti. 

ESA je najavila da će procijeniti ideje koje su joj poslane u javnom pozivu iz srpnja i to u roku od sljedećih mjesec dana. Predložene tehnologije i koncepti trebali bi potaknuti razvoj svemirskih solarnih sustava i povećati izvedivost takvih projekata. Ujedinjeno Kraljevstvo otvorilo je ovog mjeseca natječaj za istraživanje u području rješenja za svemirske solarne elektrane, piše Balkan green energy news. Najavljeno je da će sateliti sa solarnim pločama pretvarati energiju u visokofrekventne radio valove. Vlasti su ukazale na pad troškova zbog pojave komercijalnih svemirskih misija

Mali problemčić

Satelit dobiva jače osvjetljenje od Sunca pa čak i kontinuirano, bez atmosfere između Sunca i uređaja stopa iskorištavanja se povećala, no treba pronaći način za konstrukciju, proizvodnju i slanje tako velikih predmeta u svemir, za pretvaranje električne energije i njezino slanje na velike udaljenosti te za pravilno upravljanje sustavom.  
ESA je otvorena za prijedloge za izgradnju u orbiti te najavljuje da će podržati istraživanje, rani razvoj i studije sustava. Korisnici mogu dobiti najviše 175.000 eura u kategoriji ranog tehnološkog razvoja. 

"Solarne svemirske stanice možda zvuče poput znanstvene fantastike, ali mogle bi postati radikalno drugačiji izvor energije za Veliku Britaniju i ostatak svijeta. Ova avangardna studija koju podržava vlada pomoći će otkriti mogućnosti za izgradnju svemirskog sustava za solarnu električnu energiju koji bi, ako bude uspješan, mogao igrati važnu ulogu u smanjenju naših emisija i ispunjavanju ambicioznih britanskih ciljeva klimatskih promjena ", kaže britanska državna tajnica za znanost, istraživanje i inovacije Amanda Solloway

Više o tome moguće je pročitati OVDJE.