"Baš kako je Nikola Tesla jednim potezom na prekidaču noć pretvorio u dan, tako je danas zasvijetlila rasvjeta u kućanstvima koja do sada nisu imala električnu energiju", rekao direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) Siniša Kukić prilikom jučerašnjeg obilaska obiteljskih kuća u selu Bjelajci koje su dio pilot projekta ruralne elektrifikacije. Taj projekt, koji je jedan od načina borbe s energetskim siromaštvom u Hrvatskoj, provodi FZOEU. 

Nadalje, Kukić je pojasnio kako su Bjelajci jedno od najudaljenijih pakračkih sela te bi zbog imovinsko-pravnih odnosa postupak uvođenja struje bio dugotrajan i skup. Stoga je FZOEU na inicijativu Vlade pokrenuo pilot projekt ruralne elektrifikacije. 

"Smatram itekako važnim da se svakom kućanstvu koje u današnje vrijeme nema električnu energiju ona omogući. Puno su nam pomogli i kolege iz HEP ODS-a. Upoznati sa stanjem na terenu, predložili su prioritetne objekte kojima su bili potrebni fotonaponski sustavi kako bi dobili električnu energiju", izjavio je, dodajući kako su sustavi već ugrađeni u selu Katinovac, a uskoro i će biti i u selu Crevarska Strana, na području Sisačko-moslavačke županije, javlja FZOEU.

 

Niskonaponska mreža 

Svako od kućanstava uključeno u projekt od Fonda je dobilo fotonaponske module snage 5 kW s pripadajućim instalacijama, pomoćni agregat, ali i kućne instalacije, 10 LED svjetiljki te hladnjak najvišeg energetskog razreda. 

Osim donacije opreme vrijedne oko 400 tisuća kuna, Fond je osigurao sredstva i za održavanje postavljenih sustava, a program sa Sisačko-moslavačke i Požeško-slavonske županije planira proširiti i na ostala kućanstva koja do sada nisu imala električnu energiju. 

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević je istaknuo kako je osnova elektrifikacije ovog područja obnova niskonaponske mreže, što je već započeto i na čemu se aktivno radi. "Nadam se kako ćemo do kraja godine osigurati struju za oko 200 kućanstava u Hrvatskoj koji su je nekoć imali, a da ćemo projekt obnove dovršiti sljedeće godine za sva sela i sve korisnike kojima to treba", napomenuo je. 

Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice Pakraca, rekao je kako su prošle godine elektrificirali Rogulje i Cikote, sada Bjelajce, a do kraja godine planiraju i Jakovce. "Time stvaramo uvjete za normalan život na ovom području, gdje života nije bilo jako dugo, ali i uvjete za voćarstvo", istaknuo je.