"Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica prepoznali su izuzetnu važnost i ključnu ulogu geotermalnih voda kao jednog od vodećih svjetskih trendova energetske tranzicije", izjavio je predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike (AZU) Marijan Krpan na ovotjednom radnom sastanku sa županom Virovitičko-podravske županije Igorom Androvićem i gradonačelnikom Virovitice Ivicom Kirinom

"Cilj nam je da ovi geotermalni projekti budu perjanica tranzicije prema povećanju konkurentnosti i podizanju kvalitete života kroz razvoj novih znanja, tehnologija te novih načina promišljanja prema upravljanja vlastitim resursima, a Virovitica i Virovitičko-podravska županija kroz brojne do sad ostvarene projekte dokazali su kako mogu biti predvodnici u ostvarivanju i realizaciji najzahtjevnijih projekata", istaknuo je. 


Vojarna kao geotermalni projekt 

Virovitički gradonačelnik Ivica Kirin je naglasio kako su na gradskom i županijskom području izdvojene četiri lokacije za procjenu geotermalnog potencijala. A Virovitica planira maksimalno iskoristiti svoj potencijal geotermalne energije, naglasio je. 

Stoga će se grad i županija snažnije usmjeriti prema proizvodnji hrane (grijanje staklenika i plastenika), opskrbi energijom najveće gospodarske zone u Hrvatskoj, turističkoj zoni Bilogora te budućem sportsko rekreacijskom centru u istražnom prostoru Vojarna 2. 

Upravo će zona nekadašnje vojarne biti prvi realizirani geotermalni projekt za koji je gradska tvrtka Poslovni park Virovitica dobila dozvolu za pridobivanje geotermalnih voda u energetske svrhe.

 

Istražna bušotina 

Spomenuta lokacija ukazuje na postojanje geotermalnog ležišta čija bi se veličina, značajke spremnika, kvaliteta vode, temperatura i energetska snaga trebali potvrditi izradom i ispitivanjem istražne bušotine. 

Inače, priopćila je Agencija za ugljikovodike, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., ovoj je županiji, kao nositelju projekta, dodijeljeno je nepovratnih 3.350.502,35 kuna za projekt Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije