Plavi forum, mreža ekoloških i zavičajnih udruga s Jadrana, pozvao je Vladu na javnu objavu 4 nezavisne revizije ekološke studija projekta HE Ombla, kao i na to da se zaustavi nasilje i diktaturu prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića "nad znanošću, umom i istinom koja mu ne odgovara", rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu. 'Jučerašnja izjava prvog potpredsjednika Vlade je izravno kršenje zakona jer za Plomin još nije gotov upravni postupak, što je status koji u Hrvatskoj ima studija procjena utjecaja na okoliš, a u slučaju Omble imamo tri negativne i jednu uvjetno pozitivnu ocjenu', podsjetio je predsjednik Udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić.Udruge, naime, smatraju da je prvi potpredsjednik Vlade napravio neprihvatljiv pritisak na stručnjake koji su sudjelovali u izradi zadnje studije utjecaja HE Ombla na okoliš, kao i pritisak na zaposlenike državne uprave koji trebaju ocijeniti Studiju utjecaja na okoliš TE Plomin C. Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera zapitao se kako je moguće da struka radi pod takvim pritiskom, a posebice zaposleni u državnoj administraciji čiji član radi ovako neprihvatljiv pritisak na njih. 
Piršić je upozorio da u Hrvatskoj već desetljećima investitori biraju izvođače studije, što je Holy željela promijeniti i zaključio: 'Projekt HE Ombla će dokazati da li će Hrvatska počivati na paušalnim ocjenama Čačića koji svojim ponašanjem sve više podsjeća na Zdravka Mamića ili će se odluke donositi na osnovu znanosti. Hrvatska nije radila reviziju projekta Ombla jer je to bio hir Mirele Holy, nego zato što je Europska komisija Hrvatskim vodama poslala pismo upozorenja u kojemu je ukazano na bitne propuste u procjenama utjecaja na okoliš iz nekoliko projekata, pri čemu je Ombla bila posebno apostrofirana', kazao je Piršić. 
On je iznio tezu da je HE Ombla zapravo podloga i uvod u projekt golfa na Srđu (kojem garantira struju i vodu) jer je energetski doprinos elektrane zapravo beznačajan, a projekt je rizičan i skup. Kastrolog iz Inicijative za Srđ dr. sc. Ivo Lučić upozorio je na to da je Ombla možda najveća podzemna rijeka na svijetu te srce i prirodni završetak dinarskog krša, vrhunska prirodna baština, u kojoj se nalazi 90% zaliha podvodne vode. Naglasio je da će biti iznimno teško, pa i nemoguće u tom neistraženom kršu postići vodoodrživost tim teže što se pri velikim vodama voda prelijeva u susjedni vodonosnik. Izrazio je opasnost od progresivnog okršavanja i stvaranja klizišta, kao i strah od pojačane seizmičke aktivnosti, pa i pogubnih potresa na dijelu Dubrovnika u kojem živi 15.000 ljudi. Ekolozi su upozorili i da je ugledni hidrolog Ognjen Bonacci maknut iz Komisije za ocjenu studije utjecaja na okoliš nakon što je još 1999. ustvrdio da je projekt štetan, jer bi, pored ostalog, formiranje stalne podzemne akumulacije utjecalo na povećanu seizmičku aktivnost.