Austrijska elektroenergetska tvrtka Verbund razvija projekt kojim je cilj stvoriti lanac vrijednosti zelenog vodika. Taj lanac ohuhvatit će proizvodnju vodika električnom energijom dobivenom iz obnovljivih izvora, njegov transport i primjenu u industriji i prometu i to uz cijeli tok Dunava od Srednje Europe do Crnog mora.   


Niz projekata

Za Verbund je zeleni vodik jedan od temelja dekarbonizacije Europe i potencijalni drugi zeleni izvor energije, nakon zelene električne energije. No, kako bi se to ostvarilo, tvrtka je započela s nizom projekata. 

Jedan od njih je izgradnja i pogon najvećeg svjetskog postrojenja na elektrolizu. Osim Verbunda, u konzorciju projekta pod nazivom H2FUTURE koji podupire Zajednička inicijativa za gorivne članke i vodik (FCH JU), sudjeluju i tvrtke kao što su Voestalpine, Siemens, APG, K1-MET i TNO. 

Uz to, tu je i projekt HOTFLEX, u sklopu čega se razvija visokoinovativna reverzibilna elektroliza i gorivni članci na osnovi krutih oksida, a takvo je rješenje u primjeni u HE Mellach. 


Od Crnog mora do Srednje Europe

No, kako bi se potrebne količine zelenog vodika u Austriji teško mogle proizvesti samo domaćim obnovljivim izvorima, ostaje mogućnost njegove proizvodnje u drugim zemljama. Tako Verbund s partnerima u okviru Važnih projekata od zajedničkog europskog interesa (IPCEI) razvija projekt 'Green Hydrogen @ Blue Danube'. Riječ je o stvaranju europskog lanca vrijednosti za zeleni vodik, od njegove proizvodnje, preko transporta, do primjene u industriji i prometu. 

U prvoj bi se fazi ostvarila proizvodnja zelenog vodika u Austriji i Bavarskoj. U drugoj fazi je pak predviđena proizvodnja vodika iz obnovljivih izvora (u sunčanim elektranama, hidroelektranama i vjetroelektranama) u zemljama Jugoistočne Europe. Cilj je pri tome proizvoditi vodik tako da se koristi električna energija iz obnovljivih izvora koju bi bilo nepraktično ili nemoguće u većim količinama prenositi na veće udaljenosti. Tako proizvedeni vodik potom bi se transportitao tankerima Dunavom, do potrošača u Austriji i Njemačkoj.


Brojni partneri

Osim Verbunda, u tom projektu sudjeluje još niz europskih tvrtki. To su austrijski prehrambeni div Agrana (koja bi koristila zeleni vodik za proizvodnju druge generacije bioetanola), AVL, njemačka rafinerija Bayernoil, njemački industrijski div Bosch, Chemgas Shipping, Cummins, DB Schenker (koji bi koristio zeleni vodk za pogon svojih vozila), austrijski riječni prijevoznik Donau Tankschifffahrtsgesellschaft, Hydrogenious LOHC Technologies, rumunjski hidroenergetski div Hidroelectrica, austrijski željeznički operator ÖBB, njemački proizvođač energetske opreme i postrojenja Siemens Energy, Teco 2030 i Worthington, objavila je austrijska tvrtka.