Danska energetska skupina Ørsted završila je s procesom preuzimanja njemačke tvrtke Ostwind koja razvija projekte i upravlja postrojenjima kopnenih vjetroelektrana i sunčanih elektrana u Njemačkoj i Francuskoj. Vrijednost novog velikog preuzimanja i spajanja u području obnovljivih izvora u Europi iznosi 689 mil. eura i ujedno predstavlja prvi Ørstedov ulazak na njemačko i francusko tržište, što je sve u skladu s njegovom strategijom širenja dalje po Europi. Tako će se ujedno doprinijeti i Ørstedovom cilju o postizanju ukupne snage kopnenih postrojenja na obnovljive izvore od čak 17,5 GW do 2030. godine.

Do sada je Ostwind ostvario projekte ukupne snage 152 MW, čemu još treba dodati postrojenja koja su u kasnijim fazama razvoja, a čija je ukupna snaga doseže 526 MW, ali i i postrojenja u planovima s ukupnom snagom čak 1 GW. U početku, Ostwind će nastaviti voditi dosadašnja uprava, no tvrtka će se s vremenom u cijelosti integrirati u Ørstedovo poslovno područje elektrana na kopnu ('onshore business').

Cjelokupan proces preuzimanja trebao bi biti dovršen u drugoj polovici godine, najavio je energetski portal 'Power Engineering International'.