Nedostatak i nepoštivanje zakona, podzakonskih i strukovnih propisa, nedostatak kadrova (čak 1/3 učenika koji završe školovanje za dimnjačara napušta struku), neujednačeni standardi kvalitete i načina rada te cijena za obavljanje dimnjačarskih usluga, nedostatak odgovarajuće kontrole i nadzora, ali i sankcija zbog nepoštivanja propisanog, nepravilnosti u odnosu tijela lokalne uprave i samouprave prema dimnjačarima. Sve to su problemi koji već godinama muče dimnjačarsku struku, a izdvojio ih je predsjednik Hrvatske dimnjačarske udruge Zdravko ŠENJUG u pozdravnom govoru okupljenima na 6. konferenciji dimnjačara Hrvatske.
Dvodnevni stručni skup u organizaciji HDU-a održan je u 'Bluesun Hotelu Kaj' i okupio je predstavnike dimnjačarske struke iz cijele Hrvatske, no bio je primjetan izostanak predstavnika vodećih operatora plinskih distribucijskih sustava. Čelnik HDU-a se također zapitao u čemu je smisao zakona i propisa, ako ne postoji odgovarajuća kontrola i nadzor njihovog pridržavanja, ali i da je najveći problem hrvatskog dimnjačarstva postojanje 'unutarnjeg neprijatelja', odnosno činjenica da mnogi u dimnjačarstvu zloupotrebljavaju demokraciju i pravo na svoje mišljenje za ostvarivanje svojih interesa, dok interes struke i cijelog društva ostaje zanemaren.
Uz to, na Konferenciji su se mogli čuti osvrti na Zakon o dimnjačarstvu koji se konačno priprema i od kojega se mnogo očekuje, iako se radovi na njegovom donošenju u Ministarstvu poduzetništva i obrta ne odvijaju onom brzinom kojom bi to trebalo. Pri tome i činjenica da je za pripremu tog zakona zaduženo upravo to ministarstvo pokazuje da dimnjačarstvo ipak neće biti dio sustava zaštite okoliša, kao što je to u nekim drugim zemljama (npr. u susjednoj Sloveniji), a što je u svojem uvodnom izlaganju primijetio predstavnik Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Isto tako, bilo je riječi i o novostima koje u području plinske i dimnjačarske tehnike donose europske direktive i uredbe o energetskoj učinkovitosti izvora topline, ali i o novostima koje u dimnjačarstvo donosi novi Zakon o zaštiti na radu (NN 71/2014 i 118/2014).