LNG terminal na Krku značajno pridonosi diversifikaciji i plinskoj stabilnosti u Hrvatskoj te se aktivno radi na proširenju njegovih kapaciteta, kao i na povećanju transportnih mogućnosti i izgradnji plinovoda koji su u interesu cijelog okruženja, izjavio je jučer u Bruxellesu ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

On je, naime, sudjelovao na izvanrednom sastanku Vijeća ministara za energetiku razmijenivši mišljenja o stanju u području energetike u Europskoj uniji s obzirom na rat u Ukrajini, a cilj je bio sagledati potencijalne dodatne mjere povezane sa sigurnošću opskrbe, tranzitom plina i upravljanjem njegovim zalihama, osobito u predstojećim tjednima i mjesecima. 

Održavanje izvanrednog sastanka Vijeća bilo je dodatno motivirano najnovijim događanjima, posebice u kontekstu odluka koje je nedavno donijela ruska plinska tvrtka Gazprom o obustavi isporuke plina određenim a članicama s kojima ima ugovore.

 

Zajednička stabilnost

Europska komisija je od početka ruske agresije na Ukrajinu predložila nekoliko instrumenata za rješavanje izazova u pogledu sigurnosti opskrbe plinom, od kojih su najvažniji Komunikacija REPowerEU, zajednička platforma za nabavu plina i prijedlog Uredbe o skladištenju plina objavljene u ožujku, izvijestilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR)

REPowerEU predstavlja europski plan djelovanja za cjenovno pristupačniju, sigurniju i održiviju energiju, a Komisija će ga predstaviti sredinom svibnja.

"Plan REPowerEU bit će snažan alat svakoj članici za borbu protiv nestašice energenata. Hrvatska će nastaviti raditi na zajedničkoj stabilnosti lanaca opskrbe te diversifikaciji izvora koja je najbolja opcija osiguranja konkurentnog tržišta. Kao što je poznato, Hrvatska se već okrenula k prelasku na obnovljive izvore, odnosno okolišno prihvatljivima, poput vodika, što je svakako važna tema i namjeravamo intenzivnije krenuti u razvoj gospodarstva temeljenog na vodiku", izjavio je Filipović. 

Također, Hrvatska ima vlastitu proizvodnju prirodnog plina. U 2021. domaća proizvodnja prirodnog plina iznosila je otprilike 21 posto, no ta bi se količina u sljedećoj godini mogla podići na približno 30 posto, javlja MINGOR. 

S obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu, prošlog tjedna donesena je Odluka o proglašavanju ranog upozorenja vezano uz razinu kriznih stanja zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske.