Talijanska naftna i plinska skupina Eni i Tunis proširili su suradnju na tranzitu prirodnog plina iz Alžira do 2029. godine. Sporazum o tome, koji su potpisali čelnik Enija Claudio Descalzi i tuniski ministar industrije Slim Feriani, uz nazočnost tuniskog premijera Youssefa Chaheda, u skladu je s dogovorom iz svibnja 2019. godine s alžirskom plinskom tvrtkom Sonatrach o kupnji plina i njegovom tranzitu preko Tunisa i Sredozemnog mora do Italije.


Sigurne isporuke plina barem još desetljeće

Na osnovi potpisanog sporazuma, tuniski operator plinskog transportnog sustava TTPC (u Enijevom vlasništvu) preuzima obvezu upravljanja plinovodom u narednih 10 godina. Time će se istodobno osigurati financiranje osuvremenjavanja plinske transportne infrastrukture. 


Transtuniski plinovod

Transtuniski plinovod izgrađen je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća i sastoji se od dvije cijevi promjera 48 '' i od alžirsko-tuniske granice u blizini Oued Saf Saf do rta Bon na Sredozemlju dug je 370 km. Na njemu se nalazi pet kompresorskih stanica, a transportni kapacitet iznosi oko 34 mlrd. m3 godišnje, izvijestila je talijanska novinska agencija ANSAmed.