Bosanski operator magistralnog plinovoda BH-Gas obavjestio je jutros javnost, inspekcijska tijela, tužiteljstva i policiju da od 16. kolovoza više ne mogu provoditi učinkovit nadzor nad magistralnim plinovodom. S tim u vezi objavili su fotografije potrganih registarskih oznaka sa svih terenskih vozila BH-Gasa kojima su istekle registracije i osiguranje. BH-Gasu je odobrena transportna tarifa za period od 11. kolovoza do 31. prosinca 2021. godine, koja iznosi 34,17 KM, što za ovo razdoblje osigurava prihod u iznosu od 2,39 milijuna KM što nije dovoljno, niti za redovito poslovanje o čemu su obavijestili nadležno ministarstvo, "ali, kao i u svim ostalim slučajevima, odbijaju svaki argument koji im se dostavi ", navode iz BH-Gasa.

Mole javnost da u slučaju da primijete bilo kakve događaje na trasi plinovoda od oko 160 km, poput curenja plina, radova u blizini plinovoda ili bilo kakvih neobičnih događaja, nazove BH-Gas. 

Vlada je informirana

U kojoj se mjeri prometni sustav urušava vidi se u dokumentu koji su 22. srpnja dostavili ministarstvu. "Detaljno smo objasnili što je potrebno za redovito održavanje plinovoda starog više od 40 godina i što, koliko nam je poznato, nije dostavljeno Vladi FBiH kao osnova za određivanje tarifa za plin. Susjedstvo ima prihode od po 100 milijuna KM, a BH-Gasu se daje 2,4 KM ili 6 milijuna KM, a troškovi zamjene cijevi ili kupnje brojila ili SCADA sustava ili kupnje plina za vlastitu potrošnju mjere se u milijunima KM, bez obzira u kojoj zemlji kupujete ”, kazali su. 

BH-Gas će, dodaju, poštovati sve odluke Vlade FBiH, ali naglašavaju da imaju obavezu obavijestiti svu javnost da resorno ministarstvo skriva sve dokumente koje je dostavio BH-Gas te da samo moraju iznijeti činjenice putem javnost.