Energetska zajednica (EZ) ponovo će uvesti sankcije BiH ako u roku od pola godine ne budu ispunjene obaveze koje je prihvatila, potvrdila je za “Nezavisne” Barbora Pojner, glasnogovornica Sekretarijata te organizacije. Budu li sankcije usvojene, najvjerojatnije će se odnositi na uskraćivanje novca za projekte iz oblasti energetike. Jedna od ključnih obaveza koju BiH nije ispunila odnosi se na plinski sektor, a s obzirom na to da BiH ne pokazuje namjeru da u skoroj budućnosti mjere implementira, može se očekivati da se ni u narednom periodu neće ništa značajnije promijeniti. Iz Energetske zajednice kažu da BiH nije ispunila nijednu od pet obaveza i navode da FBiH nije pokazala volju za konsenzus na širim institucionalnim nadležnostima na državnom nivou, a da je RS unilateralno nastavila s implementacijom mjera po svojoj volji.
“BiH je danas dalje od usvajanja državnog zakona o plinu nego ikad ranije, koji bi primijenio mjere iz Trećeg energetskog paketa, zbog čega je zemlja izložena nekoliko kaznenih mjera od strane Ministarskog savjeta Energetske zajednice još od listopada 2015”, naveli su u Energetskoj zajednice.“Najuspješniji” su u BiH u kriterijima međupovezanosti plinskih operatera i pristupu drugim mrežama, gdje smo implementirali 16%obaveza. Tek 14% obaveza implementirali smo od mjera koje reguliraju veleprodaju plina, a deset posto mjera u oblasti maloprodaje.Kada se radi o odvajanju operatera od vlasnika infrastrukture, nije implementirana nijedna mjera.U prosjeku, kako proizlazi iz podataka koje smo dobili iz Energetske zajednice, implementirano je tek 11,2% mjera, odnosno tek jedna od deset.“Nijedan operater nije niti izdvojen, niti certificiran. Distribuciju plina obavljaju iste kompanije koje su uključene u nabavku i trgovinu”, ističu u Energetskoj zajednici.Što se tiče maloprodaje, ističu da u RS postoje različiti snabdjevači, a da se cijene reguliraju samo za domaćinstva, a kad se radi o međupovezanosti, pregovori između Srbije i BiH još nisu ni počeli.
“Tržište plina u BiH, koje je odvojeno prema entitetima, ne postoji. Ne postoji ni organizirana točka trgovine, kao ni virtualna platforma ili platforma za poravnanje”, rečeno nam je.Petar Đokić, ministar energetike RS, kaže za “Nezavisne” da je RS kroz BiH dio Energetske zajednice, te da je RS dala vidljivi doprinos da europske obaveze i direktive budu ispoštovane na način kako je utvrdila Energetska zajednica. Problem je, prema njegovom mišljenju, što FBiH i dalje želi da se sva energetska politika koncentrira na nivou BiH i da se postojeće nadležnosti koje imaju entiteti prenesu na nivo BiH. “Mi to ne možemo dopustiti zato što bismo kršili Ustav i postojeće zakone. I u okviru toga mi smo nudili zakonska rješenja. Ljudi iz EZ, gospodin Janez Kopač najčešće, govore da ta pitanja nisu riješena. Istina, Kopač je proteklih mjeseci bio korektan i nije upirao prst u RS, nego je govorio da su problemi u BiH, a ja sam uvjeren da je daleko više mislio na FBiH kao na onog tko stvara problem”, rekao je Đokić. Iz FBiH nisu dobili odgovor, iako su pitanja poslali još prije desetak dana.