Bosna i Hercegovina trenutačno ima jedan dobavni pravac za opskrbu prirodnim plinom i treba uložiti dodatne napore kako bi osigurala dodatne izvore, rekao je direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH Peter Duffy na konferenciji Mogućnosti razvoja sektora prirodnog plina u Bosni i Hercegovini. Konferencija se održava 1. i 2. srpnja na Jahorini u organizaciji USAID projekta Investiranje u sektor energije. 


Izračun cijena

"Država mora odabrati najpovoljniju mogućnost opskrbe kako bi diverzificirala izvore i osigurala da građani i gospodarstvo ne ostanu bez ovog važnog energenta", rekao je Duffy, dodajući kako je vrlo važno da BiH poduzme korake kako bi što prije uredila sektor plina na transparentan način. "To će omogućiti plinskim tvrtkama da rade na učinkovit i transparentan način, a kupci će unaprijed znati kako se izračunavaju cijene", kazao je, javlja sarajevsko Oslobođenje

Plinovod IAP 

BH Gas-ova skupština prošli je tjedan usvojila osnivačke akte za formiranje IAP kompanije koja podrazumijeva gradnju plinovoda IAP (Jadransko-jonski plinovod) kojim će u ovu regiju (Albanija, Crna Gora, BiH i Hrvatska) jednog dana poteći plin iz Azerbajdžana. IAP je plinovod koji se nastavlja na plinovod TAP kojim će preko Turske, Grčke i Albanije uskoro početi isporuke u Italiju. Ukupna duljina IAP-a je 516 km, a kapacitet mu je pet milijardi m3/god s mogućnošću izgradnje u narednom desetljeću.