Poljska naftna i plinska tvrtka PGNiG je sa zakašnjenjem završila prvu istražnu horizontalnu bušotinu na obali Baltičkog mora koristeći tehnologiju hidrauličkog frakturiranja. Prvi rezultati bit će predstavljeni uskoro. Bušenje na lokaciji Lubocino za PGNiG obavlja američka tvrtka Halliburton. Objava rezultata se iščekuje s velikim zanimanjem jer bi oni mogli biti ključni za određivanje daljeg postupanja u istraživanju plina iz škriljaca. Procjenjuje se da Poljska ima rezerve škriljaca za proizvodnju na razini 346 - 768 mlrd. m3, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.
Istodobno, francuski naftni div Total drži da postoje dobri izgledi za proizvodnju plina iz škriljaca u Velikoj Britaniji. Tvrtka stoga želi ući u istraživanje plina iz škriljaca nakon što je britanska vlada u prosincu 2012. ukinula zabranu na korištenje hidrauličkog frakturiranja. Do zabrane je došlo nakon što je nezavisna britanska naftna i plinska tvrtka Cuadrilla Resources izvijestila 2011. godine o manjim potresima povezanim s takvom proizvodnjom.
Isto tako, američki naftni div Chevron planira izbušiti 15 bušotina u Ukrajini da nađe rezerve škriljaca poput onih u SAD-u. Geolozi su uvjereni da se škriljci nalaze u području Olesska za koje je Chevron 2012. godine dobio koncesiju te da su slični onima iz kojih se u SAD-u proizvodi plin. Chevron bi proizvedeni plin prodavao na ukrajinskom tržištu, budući da bi tako znatno smanjio troškove transporta plina. S druge strane, Ukrajina bi bila sigurno tržište, budući da nastoji smanjiti ovisnost o uvozu iz Rusije, javlja novinska agencija UPI.