Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) u ponedjeljak je objavila da dva opskrbljivača prirodnim plinom više nisu u stanju obavljati javnu uslugu opskrbe plinom, čime se aktivira zajamčena opskrba. Riječ je o Ivaplinu iz Ivanić-Grada i Brod-Plinu iz Slavonskog Broda. Zajamčena opskrba prema zakonu se aktivira kada se opskrbljivač nađe u poteškoćama, odnosno nije u stanju podmirivati svoja dugovanja u periodu od 60 dana, pa ni u drugim modalitetima plaćanja kao što je obročna otplata.  U tom slučaju u interesu zaštite kupaca i neprekinute opskrbe plinom aktivira se zajamčena opskrba koja po novome umjesto Termoplina odlukom HERA-e radi HEP-ova tvrtka u opskrb plinom HEP Plin iz Osijeka. 

Od početka travnja kupce Ivaplina započeo je opskrbljivati zajamčeni opskrbljivač HEP-Plin, a od 20. travnja će preuzeti i kupce Brod Plina.  Brodplin u javnoj usluzi ima 14.914 kupaca a ukupne isporučene količine u kategoriji kućanstava iznose 198.040117 kWh. Ivaplin pak ima 7.222 kućanstava u javnoj usluzi s potrošnjom od 63.223.898 kWh.

Natječaji

Također, HERA je objavila javne natječaje za određivanje opskrbljivača u obvezi javne usluge za oba distributera. Ivaplin plinom opskrbljuje Ivanić Grad i općine Križ i Kloštar Ivanić. Brod plin pokriva Slavonski Brod i općine Podcrkavlje, Bukovlje, Sibinj, Brodski Stupnik, Gornja Vrba, Klakar, Vrpolje, Oriovac, Gundince, Veliku Kopanicu i bebrinu. 

Te dvije tvrtke 2020. su odabrane za javnu uslugu opskrbe do kraja rujna 2024. i očigledno su upale u poteškoće zbog iznimno visoke dobavne cijene plina ili poteškoća s naplatom. Za Brod plin i Ivaplin HERA je na natječaju koji se sada provodi odredila najviši trošak opskrbe plinom u iznosu od maksimalno 0,0830 kn/kWh bez PDV-a, trošak nabave plina do kraja godine fiksiran je na 0,3425 kn/kWh, a distribucija je u skladu s Odlukom o iznosu tarifnih stavki za distribuciju.  

Netržišne cijene

Natječaji za javnu uslugu opskrbe na tim područjima traju od 11. travnja do 3. svibnja a novi opskrbljivači kupce bi trebali opskrbljivati do 30. rujna 2024. Cijene opskrbe plinom koje su objavljene u natječaju su istovjerene ovima iz natječaja za javnu usuluge opskrbe iz 2020., dakle, nisu ni blizu tržišnima, tako je prilično izvjesno da će kupci iz kategorije kućanstva oba opskrbljivača ostati u zajamčenoj opskrbi.

HEP Plin preuzeo je i kupce u kategoriji poduzetništvo, koji će isprva imati cijenu plina koja je trenutno ispod tržišne, a nakon toga će im mjesec za mjesecom ta cijana početi rasti za 10%, 20% i 30% kako bi potražili jeftiniju opskrbu na tržištu. O kojim količinama i broju kupaca se radi u toj kategoriji, nije poznato.