Britanska vlada razmatra mogućnost uvoza prirodnog plina iz Alžira kako bi smanjila ovisnost o uvozu plina iz Katara jer Velika Britanija gotovo sve svoje potrebe za plinom zadovoljava uvozom katarskog ukapljenog prirodnog plina. S druge strane, i Alžir treba ne samo strane kupce, već i strane investicije u naftu i plin kako bi razvio nova polja. Jedinu pravu prijetnju uspješnom razvoju poslovanja alžirskog naftnog i plinskog sektora trenutačno čine islamski militanti koji bi mogli, nakon nedavnog napada na plinski kompleks In Amenas, nastaviti napadati naftnu i plinsku infrastrukturu.
Istodobno, britanska tvrtka Rolls-Royce će isporučiti opremu i usluge vrijedne 40 mil. dolara za uzbekistansku sekciju budućeg plinovoda Turkmenistan - Kina. Britanska tvrtka će instalirati tri plinske turbine RB211 u kompresorskim stanicama na uzbekistanskoj sekciji dugoj 530 km, u plinovodu koji će biti dug ukupno 1830 km, javlja britanski portal 'Business Monitor'.
U isto vrijeme Iran očekuje da će uskoro biti potpisan novi plinski ugovor s Turskom s klauzulom o povećanju izvoza prirodnog plina za 5 mil. m3/d. Tako bi turski uvoz prirodnog plina iz Irana dosegnuo 30 - 35 mil. m3/d. U prosincu 2012. godine turski ministar energetike i prirodnih resursa Taner YıLDıZ je izjavio kako će Turska nastaviti uvoziti plin iz Irana bez obzira na sankcije. Uvoz plina iz Irana za Tursku je ključan jer ona najveći dio plina troši na proizvodnju električne energije.
Na drugoj strani Europe, najveća poljska naftna i plinska tvrtka PKN Orlen je potpisala kratkoročne ugovore o kupnji prirodnog plina s pet vanjskih dobavljača, kako bi osigurala vodeće mjesto kada se za konkurenciju djelomično otvori poljsko energetsko tržište. PKN Orlen nije objavio o kojim se količinama plina radi, već samo da su u pitanju tvrtke ENOI, Shell Energy Europe, EGESA, Vattenfall Energy Trading i Mercuria Energy Trading. Oni bi mogli zadovoljiti 35% potreba PKN Orlena, kazao je izvršni direktor tvrtke. Poljska bi u ljeto 2013. godine trebala djelomično otvoriti plinsko tržište i početi tržišno određivati cijene plina, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.
No, na sjeveru Afrike je libijska vlada poslala vojsku u područje naftnog i plinskog kompleksa Mellitah gdje je zbog oružanog sukoba dvije suparničke skupine došlo do prekida proizvodnje plina. Iz tog se kompleksa prirodni plin izvozi plinovodom Greenstream na Siciliju u Italiji. Budući da je do borbi došlo u blizini kompleksa, proizvodnja i izvoz plina su zaustavljeni zbog sigurnosnih razloga. Budući da su sukobi prestali, odgovorni dužnosnici uvjeravaju da će se isporuke plina nastaviti. Italija 10% potreba za plinom zadovoljava uvozom iz Libije plinovodom Greenstream čiji je kapacitet 8 mlrd. m3 godišnje, javlja ruski portal 'Voice of Russia'.