Učenicima koji se školuju za plinoinstalatere i strojarske tehničare u zagrebačkoj Školi za montažu instalacija i metalnih konstrukcija Gradska plinara Zagreb otvorila je svoja vrata kako bi im predstavila poslove koje plinoinstalateri obavljaju na održavanju plinskog distribucijskog sustava. No, to nije sve jer GPZ do kraja godine planira zaposliti više od 20 plinoinstalatera, a uključit će se i u stipendiranje tog deficitarnog zanimanja.

 "Zanimanje plinoinstalatera više nije teško ni prljavo - kako napreduje tehnologija, tako napreduju i alati koji se koriste u ovom poslu. Zanimanje poslodavaca za struku plinoinstalatera je veliko i jako je dobro plaćen posao, naši učenici isti dan s maturalnom svjedodžbom dobiju i ugovor o radu", istaknuo je Josip Rodin, ravnatelj ŠMIMK-a.
Učenici su se tijekom posjeta navjećem hrvatskom operatoru plinskog distribucijskog sustava upoznali sa sofisticiranom opremom i instrumentima koju koriste plinoinstalateri pri ispitivanju instalacija, načinom zamjene plinomjera, njihovog umjeravanja u ispitnom laboratoriju te praćenjem protoka plina kroz sustav. "Naše obrazovanje sastoji se od kombinacije teorije i prakse i jako mi je drago da smo imali priliku upoznati se s načinom zamjene plinomijera i mjerenja propusnosti plina. Imao sam prilike ići na razmjenu u inozemstvo, no nakon završetka škole ću sigurno ostati u Hrvatskoj, mislim da tu ima jako puno mjesta za nas plinoinstalatere", izjavio je tom prigodom Luka Paponja, učenik drugog razreda. 

Najveći distributer plina u Hrvatskoj ima više od 280 000 potrošača na sustavu i godišnje ispita instalacije, zamijeni i postavi plinomjere u 25 000 - 30 000 objekata na području gradova Zagreb, Zaprešić i Velika Gorica i općina Brdovec, Pušća, Marija Gorica i Dubravica, a isto tako je zadužen za održavanje plinovoda, nadzor instalacija i održavanje plinomjera, izvijestio je GPZ.