Cijene plina za kućanstva koja koriste javnu uslugu opskrbe plinom od početka travnja će u Hrvatskoj u prosjeku pasti za 0,3 posto u odnosu na cijenu do 31. ožujka, pri čemu će u većini distribucijskih područja - njih 21 cijene biti niže, ali će u njih 11 porasti, pri čemu najviše na području Zagreba, za nešto više od 10,3% do kraja godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci HERA-e

Poskupljenje se događa usprokos činjenici da je projicirana buduća cijena plina kao robe biti manja, što je povoljno za proces deregulacije opskrbe plinom. Plin će u javnoj usluzi poskupjeti na distribucijskim područjima koje pokrivaju Zagreb, Osijek, Rijeku, Varaždin, Zabok, Orahovicu, Vinkovce, Konjščinu, Križevce, Split i Pakrac. Najveće smanjenje imat će područje Koprivnice gdje GPZ Opskrba želi pridobiti kupce E.ON-a Hrvatska nudeći 4,7% manju cijenu nego do sada, a sličnu cijenu ponudili su i u drugim E.On-ovim distribucijskim područjima. 

Posljedica je to Odluke o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2021. godine a pokriva cijene za 32 distribucijska područja. Agencija podsjeća da se krajnja cijena plina za javnu uslugu opskrbe plinom sastoji od tri komponente – troška nabave plina, troška distribucije i troška opskrbe plinom, a iskazuje se kroz tarifnu stavku za isporučenu količinu plina i fiksnu mjesečnu naknadu. Trošak nabave plina odražava cijenu plina na referentnom plinskom tržištu i predstavlja veleprodajnu komponentu u strukturi krajnje cijene opskrbe plinom koja je deregulirana u segmentu opskrbe. 

Trošak nabave plina je pao

Primjenom formule iz metodologije, a prema podacima s TTF tržišta, trošak nabave plina za razdoblje od 1. travnja ove do 31. ožujka 2022. godine iznosi 0,1422 kn/kWh, što je smanjenje od 5,83% u odnosu na trošak nabave plina do kraja ožujka ove godine (koji iznosi 0,1510 kn/kWh). Trošak distribucije odražava trošak korištenja plinskog distribucijskog sustava te je za ovu godinu, zasebno za svako distribucijsko područje, određen ranijim odlukama HERA-e i nakon 1. travnja 2021. ostaje nepromijenjen. 

Iznos godišnjeg i mjesečnog troška za plin, po pojedinim distribucijskim područjima i pojedinim tarifnim modelima, te ostale relevantne informacije, krajnji kupac može saznati korištenjem aplikacije iPlin (informator HERA-e za kućanstva koja koriste javnu uslugu opskrbe plinom). 

Svi krajnji kupci kategorije kućanstvo imaju pravo odabira žele li kupovati plin po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obvezi javne usluge ili slobodno na tržištu od istog ili bilo kojeg drugog opskrbljivača plinomkoji je aktivan na maloprodajnom tržištu plina, pri čemu uvijek imaju pravo povratka s tržišnih uvjeta na javnu uslugu. O potencijalu mogućnosti da prijeđu na tržišnu uslugu obavještavaju ih distributeri/opskrbljivači plinom, a kupac sam treba odabrati za sebe ili će ostati u javnoj opskrbi, koja će, eto, u 11 područja biti skuplja nego do sada.