Cijene plina na europskom tržištu nakratko su pale na 1,3 USD/m3 (tj. 1300 USD za 1000 m3), kako to pokazuju najnoviji podaci stanja na Interkontinentalnoj burzi (ICE) u Londonu. Istodobno, cijena budućnica ('futuresa') na nizozemskom plinskom čvorištu TTF pala je na 1,253 USD/m3, odnosno na 107 EUR/(MW h).

To je, zapravo, pad i do 19% u odnosu na cijene prethodnih dana. Primjerice, 21. prosinca cijena plina na europskom tržištu prvi put u povijesti prešla je 2 USD/m3, a sve u skladu s najavama hladne zime i gotovo nevjerojatno lošim stanjem zaliha plina u mnogim europskim zemljama. Naime, razine plina u plinskim skladištima širom Europe nikada do sada nisu bile tako niske. S druge strane, cijene na TTF-u se smatraju iznimno volatilnima jer na njih utječu mnogi spekulativni čimbenici i one nikako ne odražvaju stvarne cijene fizičkih isporuka plina u Europu.

Uostalom, prosječna cijena za izvoz plina u Europu prema ugovorima sklopljenima s ruskom plinskom tvrtkom Gazprom u 2021. godini iznosila je 0,28 EUR/m3.


Sve manje zalihe plina u europskim skladištima 

Prema podacima udruženja Plinska infrastruktura Europe (GIE), razinu plinske krize najbolje ocrtava i prosječna napunjenost europskih podzemnih skladišta plina koja iznosi tek 57,5%. To je podatak od 22. prosinca i ujedno je najmanja vrijednost otkako su se ti podaci počeli pratiti 2011. godine. 

Povlačenje plina iz plinskih skladišta premašilo je vrijednost 775,2 mil. m3, što je najveća razina ne samo od početka ovogodišnje sezone grijanja, tj. od listopada, već i također od kada GIE prati te podatke. Procjenjuje se da je u plinskim skladištima u svim europskim zemljama sada ukupno pohranjeno 62 mlrd. m3 plina, što je za 22,5 mlrd. m3 manje nego u istom razdoblju prošle godine, objavila je ruska novinska agencija TASS.