Cijena plina u Europi u burzovnom trgovanju u ponedjeljak je pala ispod tisuću dolara za tisuću kubnih metara, pokazuju podaci burze TTF. Cijene na TTF-u za dan unaprijed na razini su 83,6 eura/MWh ili 2,9 eura manje nego u petak. Cijena prosinačkih futuresa na TTF čvorištu u Nizozemskoj pala je na 83,10 eura po MWh, na temelju trenutnog tečaja euro/dolar. Ukupni pad cijena plina u Europi na burzi ICE od početka dana iznosi 2,4%. Rezultat takvog pada je strah od buktanja epidemije koronavirusai novih zaključavanja gospodarstva. Tržišni igrači pažljivo prate razvoj situacije. 

Njemačka je proglasila stanje uzbune i skupa s Francuskom postoji mogućnost nekog stupnja zaključavanja gospodarstva. Austrija je u potpunom zaključavanja, a Nizozemska u parcijalnom. Trejderi smatraju da će se pritisak na cijene nastaviti zbog trendova oko pandemije, a tržišni fundamenti su isti - skladišta plina nisu puna, a očekuje se još hladnije vrijeme. 

Ruski protok plina plinovodom Yamal-Europa u ponedjeljak ujutro bio je kontinuiran, objavio je njemački operator Gascade. Kada se gleda europsko tržišta emisija (ETS dozvole) benčmark cijene za prosinac dosegla je rekord prošli tjedan na 70,4 eura/t, ali u ponedjeljak je pala na 69,5 eura/t, objavio je Reuters.
plinarski forum