Ministar gopodarstva Tomislav Ćorić danas je za N1 izjavio da država nema namjeru pokrivati gubitke lokalnih plinara koje nisu na vrijeme ugovorile dostatne količine. To se prije svega tiče GPZ Opskrbe, jer svaki dan u javnost iscuri novi podatak o tome kako se nekom korisniku račun za plin upetereostručio. Posljednja "žrtva" su zagrebačke bolnice. KBC Dubrava je prošle godine za istu potrošnju platila 800.000 kn, a ove godine za prosinac im je došao račun na 3,8 mil. kn za HRT.  

"Jedinice lokalne samouprave postavljaju menadžere u tim poduzećima, oni su odgovorni. Ukoliko menadžer ne napravi svoj posao na vrijeme, on ima neki NO, ima neke supervizore iznad sebe, oni su ti koji su trebali promišljati o tome. Vlasnik Gradske plinare Zagreb je Grad Zagreb, odnosno Holding. Ako me pitate treba li RH namiriti milijardu, milijardu i pol ili koliko god kuna gubitaka koja su stvorila poduzeća u vlasništvu lokalnih samouprava jer menadžeri nisu napravili posao, a vlasnici nisu pazili rade li ovaj svoj posao, moj odgovor je – ne. Nećemo to raditi. Nije nam namjera pokrivati gubitke plinara diljem Hrvatske”, dodao je Ćorić. Ćorić je rekao da se vode razgovori između Gradske uprave, Holdinga i HEP-a, a u interesu im je da se situacija razriješi i da nitko ne bude "žrtva". 

Računi građana

Što se tiče građana, Ćorić je rekao da država garantira i garantirat će da naši građani neće ostati bez plina. “Računi građanima 1. travnja neće skočiti pet puta, neće ni sto posto. Doći će do korekcije računa, mi radimo da to bude što je moguće manje”, rekao je Ćorić. 

Kaže da Vladin plan još nije javno obznanjen jer će konačna cijena i subvencija ovisiti o tome kakva će biti cijena plina tijekom drugog i trećeg mjeseca. “Idemo za time da se zaštiti najugroženija skupina građana. Naša pozicija je da uskočimo, uskočit ćemo, ali nećemo pošto-poto spašavati propalu poslovnu politiku”, rekao je. Vjeruje da će mjere biti adekvatno adresirane. “Mislim da će Hrvatska nakon korekcije i na struji i na plinu imati znatno manju korekciju cijena od europskog prosjeka, a to je ono što želimo. Želimo da naši građani dožive manji šok od onoga koji su doživjeli građani najvećeg broja europskih zemalja”, rekao je.