Danska je odobrila gradnju plinovoda Sjeverni tok 2 u svojim vodama, objavila je u četvrtak danska agencija za energetiku. Plinovod će prolaziti preko danskog epikontinentalnog pojasa u duljini od 147 kilometara, jugoistočno od otoka Bornholma. Izgradnja plinovoda gotovo je završena. Tvrtka Nord Stream 2, operater projekta plinovoda sa sjedištem u Švicarskoj, pribavila je sve potrebne dozvole za rad od zemalja čije vode prelazi plinovod, objavila je agencija Tass. Tvrtka trenutno razmatra različite mogućnosti ponovnog pokretanja cijevi, rekli su iz tvrtke koja gradi plinovod. 

 "Puštanje u rad može se izvršiti samo kada je barem jedan od plinovoda testiran, verificiran i kada su ispunjeni relevantni uvjeti u građevinskoj i operativnoj dozvoli", zaključila je danska agencija. U međuvremenu, američki državni tajnik Mike Pompeo prošlog tjedna u intervjuu za njemački dnevnik izjavio da SAD grade koaliciju čiji je cilj spriječiti dovršetak plinovoda Sjeverni tok 2 koji će znatno povećati protok ruskog plina u Europu. 

SAD protiv

"S američke točke gledišta, Sjeverni tok 2 ugrožava Europu jer je čini ovisnom o ruskom plinu i ugrožava Ukrajinu - što po mom mišljenju brine mnoge Nijemce", rekao je Pompeo za njemački dnevnik Bild. 

Projektom Sjeverni tok 2 predviđena je izgradnja dvaju cjevovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi m3 plina godišnje od obale Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke. Do danas je završeno 93,5% Sjevernog toka 2. Izgradnja plinovoda je obustavljena krajem 2019. godine kada je švicarska tvrtka za polaganje cijevi Allseas zaustavila radove zbog američkih sankcija.