Poznata uzrečica 'Što južnije, to tužnije' koja u mnogim europskim zemljama, a posebice onima Južne i Jugoistočne Europe, ocrtava velike gospodarske i socijalne razlike između njihovih 'Sjevera' i 'Juga', u Hrvatskoj se vidi i po organizaciji dimnjačarske službe.
Tako u dvije dalmatniske županije, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj, organizirano dimnjačarstvo postoji tek u par gradova i općina.

Točnije, u Zadarskoj županiji dimnjačarska služba postoji samo u Zadru (i to u čak osam dimnjačarskih područja) i u Općini Kolan na Pagu. Doduše, od spomenutih osam dimnjačarskih područja, za jedno (područje 5) trenutačno nema podataka, odnosno koncesija je vjerojatno istekla, dok se na ostalima dimnjačarskim poslovima bave obrti Danko Jurlina (područje 6) i Poredak (područja 1, 2, 3, 4, 7 i 8). U Općini Kolan, koliko se može zaključiti, dimnjačarske poslove obavlja lokalna komunalna tvrtka ČIOK. Za sve ostale gradove i općine Zadarske županije, 31 od ukupno 34, u Registru koncesija Financijske agencije ni na službenim internetskim stranicama jedinice lokalne samouprave, nikakve podatke o dimnjačarskoj službi nije moguće pronaći. Iznimka je jedino Grad Obrovac, gdje je koncesija istekla prije dvije godine.

Stanje s dimnjačarstvom tek je nešto bolje u Šibensko-kninskoj županiji. Od ukupno 20 jedinica lokalne samouprave, organizirana dimnjačarska služba trenutačno postoji u njih tek četiri. To su Šibenik i Vodice, gdje se dimnjačarstvom bavi poznati šibenski obrt MG, Knin, gdje to obavlja lokalna komunalna tvrtka Upravitelj-Knin i Tribunj, gdje dimnjačarsku službu privremeno obavlja tvrtka Dalmacija dimnjaci s Pašmana (koja, inače, pokriva i Novalju na Pagu). Uz to, valja spomenuti i Općinu Tisno, gdje je koncesija za obavljanje dimnjačarskih poslova istekla u siječnju. Za sve ostale općine i gradove, nikakvih podataka na internetu nije bilo moguće pronaći.

No, umjesto traženja po spomenutom Registru koncesija ili po službenim stranicama općina i gradova na internetu, podaci o nadležnom područnom dimnjačaru najjednostavnije i najbrže mogu se pronaći u Bazi podataka ovlaštenih dimnjačara na našem portalu.