Katarska državna energetska kompanija Qatar Petroleum potpisala je najveći sporazum za narudžbu LNG brodova dosad. Naime, Qatar Petroleum je s kompanijama Daewoo Shipbuilding&Marine Engineering, Hyundai Heavy Industries i Samsung Heavy Industries dogovorio izgradnju više od 100 brodova za prijevoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) rezerviravši pritom kapacitete u tim južnokorejskim brodogradilištima do 2027. godine. 

Ukupna vrijednost sporazuma je oko 19,2 milijarde dolara (oko 70 milijardi katarskih rijala), priopćeno je iz kompanije Qatar Petroleum


Nacionalna vizija 

Katarski ministar energetike i izvršni direktor Qatar Petroleuma Saad Sherida Al-Kaabi je izjavio kako zahvaljujući sklopljenim sporazumom može početi najveći program LNG brodogradnje u povijesti. 

"Osigurali smo otprilike 60 posto globalnih kapaciteta za gradnju LNG brodova do 2027. kako bismo ispunili naše zahtjeve za flotom takvih plovila u sljedećih sedam, osam godina, a koja bi mogla dosegnuti i više od 100 brodova", rekao je Al-Kaabi, dodajući kako će LNG brodovi biti opremljeni najnovijom generacijom motora koji će i koristiti ukapljeni prirodni plin kao gorivo. 

"To će im osigurati najučinkovitije značajke i usklađenost s najnovijim globalnim propisima o emisijama i okolišu. Nastavit ćemo raditi na smanjenju emisija iz naše flote kako bismo zaštitili regionalno i globalno okruženje u skladu s okolišnim ciljevima iz Katarske nacionalne vizije 2030.", naglasio je, među ostalim, Al-Kaabi. 

Osim zahtjeva za obnovom flote, sporazumi će poduprijeti aktualne projekte širenja kapaciteta Qatar Petroleuma za proizvodnju LNG-a (Sjeverno polje i, primjerice, projekti u Sjedinjenim Američkim Državama).