Iako je ruska plinska tvrtka Gazprom značajno smanjila izvoz plina u Njemačku plinovodom Sjeverni tok 1, operatori njemačkih skladišta plina smatraju kako će cilj o ispunjenosti skladišta od 90% do početka sezone grijanja 2022./2023. biti ostvaren. Čelnik strukovnog udruženja Inicijativa za pohranu energije (INES) Sebastian Bleschke tako je izjavio da će se u slučaju nastavka velikih isporuka ukapljenog prirodnog plina (LNG) za Europu do 1. studenoga ove godine vrlo vjerojatno moći postići razina ispunjenosti plinskih skladišta od 90% pa i više. 

No, sve to vrijedi uz pretpostavku da će se isporuke ruskog plina za Njemačku, koje su sada na tek 20% ugovorenih, ostati takve kakve jesu, tj. da neće doći do daljnjih smanjenja ili čak potpunog prestanka isporuka. Naime, čak i unatoč smanjenim isporukama u posljednjih nekoliko dana, stopa skladištenja plina nije smanjivana.

Na dan 25. srpnja ove godine njemačka skladišta plina bila su ispunjena do razine 66,8%, dok bi do 1. studenoga, prema uredbi koju je donijela njemačka Savezna vlada, ta razina morala biti 95%. Glavni zadatak skladišta plina je uravnotežavanja odstupanja u potrošnji plina, odnosno da služe kao svojevrsni međuspremnik između isporuka (u njemačkom slučaju gotovo isključivo uvoza jer je domaća proizvodnja gotovo zanemariva) i potrošnje. Do sada je bilo uobičajeno da skladišta budu u cijelosti ispunjena do početka sezone grijanja, tj. najkasnije do početka listopada, a u hladnim zimskim danima iz njih se pokriva i do 60% potrošnje plina u Njemačkoj. No, sada je već jasno da razina od 95% neće moći biti ostvarena ni do 1. studenoga, za što su glavni razlog određena tehnička ograničenja koja i u slučaju dovoljno raspoloživih količina ne omogućavaju brže punjenje. Pri tome treba uzeti u obzir da Njemačka, s obzirom na njihovu geološku izvedbu, ima dvije vrste podzemnih skladišta plina: u podzemnim porama i u podzemnim kavernama, pri čemu je brzina punjenja skladišta u kavernama veća od one u porama.

Ipak, čelnik INES-a smatra i da će u slučaju ispunjenosti skladišta do razine 90%, a ne 95% kako je to odredila Savezna vlada, ali uz isporuke plina Sjevernim tokom 1 na razini 20% dogovorenih količina u normalnim zimskim danima u Njemačkoj trebati računati s određenim ograničenjima u potrošnji plina. Stoga on vidi planirane aukcije za smanjvanje količina potrošnje velikih industrijskih potrošača važnim korakom u osiguravanju opskrbe plinom. Na takvim će aukcijama industrijski potrošači na početku sezone grijanja na posebno namijenjenoj platformi moći prodati plin za koji smatraju da im neće trebati, a to bi trebalo pomoći u stabiliziranju plinskog sustava, objavila je njemačka novinska agencija DPA.