Današnjom odlukom Vlade država će preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurati čak 27 mil. kuna za ovu i pet milijuna kuna za 2022. za program nabave kondenzacijski plinskih bojlera i kotlova na svim područjima zahvaćenim potresom, a to su četiri županije i Grad Zagreb. Tim sredstvima će se vlasnicima oštećenih zgrada, stanova i obiteljskih kuća priznati 80% troškova za nabavu kondenzacijskih bojlera odnosno kondenzacijskih kotlova u stambeno-poslovnim i višestambenim zgradama sa zajedničkim kotlovnicama. 

Sudjelovanje Fonda u opravdanim troškovima kupnje jednog takvog bojlera po stambenoj jedinici ne može biti veće od 8.000 kn. Kod kotlova to je po stanu/poslovnom prostoru ne više od 4.500 kn, odnosno 300.000 po jednoj višestambenoj odnosno stambeno-poslovnoj zgradi. 

Prednost

Prednost pri dodjeli imat će oni koji su se javili na javni poziv Fonda objevljen 10. lipnja 2020. čija je prijava udovoljavala, ali nisu dobili novac zbog nedostatnih sredstava. Fond će sada objaviti novi poziv, stoji u današnjoj odluci Vlade. Od potresa u Zagrebu u ožujku 2020. prošlo je više od 400 dana. Ukupni su troškovi obnove za Zagreb i Banovinu procijenjeni su na 127,6 milijardi kuna, dosad je potrošeno 50-ak mil. kuna. Računa se da je u potresu oštećeno oko 19.000 zgrada. 

HEP će odlukom Vlade i za svibanj nastaviti otpisivati trošak električne energije za zamjenske objekte postradalih u potresu, dok će sredstva biti refundirana GPZ Opskrbi, E.ON-u i GEN-i-u.