U odnosu na početak prošle godine, kada ih je bilo 35, u Hrvatskoj je sada dva operatora plinskih distribucijskih sustava manje. Razlog je više postupaka preuzimanja i spajanja do kojih je dolazilo u proteklim godinama, ali i poslovna politika jednog od najvećih preuzimača, HEP Plina, da preuzete tvrtke u cijelosti integrira ('konsolidira') u svoje poslovanje. 


Promjena u Vukovaru

Tako je početkom srpnja prošle godine Plin Vtc iz Virovitice prestao poslovati kao samostalna pravna osoba i nastavio je raditi kao Pogon Virovitica u sastavu HEP Plina. Iako to nije bilo nigdje službeno objavljeno, slično se u proteklih par mjeseci očito dogodilo i s tvrtkom Prvo plinarsko društvo - distribucija plina koju je HEP Plin u ožujku prošle godine preuzeo od PPD-a. Tako se sada u organigramu HEP Plina jednostavno pojavljuje Pogon Vukovar, što je očito bivša PPD - distribucija plina, baš kao što je to bilo slučaj s Plin Vtcom. Istodobno je PPD - distribucija plina brisana iz Sudskog registra, odnosno ugašena. 

Za razliku od toga, drugi veliki preuzimač u posljednje vrijeme, E.ON Hrvatska, ne ide putem konsolidacije. Naime, svi distributeri plina koje je E.ON do sada preuzeo: Koprivnica-plin, Montcogim-plinara, Plin-projekt i Moslavina plin nastavili su poslovati kao zasebne pravne osobe, pod istim nazivima kao i prije, s dotadašnjim vizualnim identitetom i bez nekog krovnog brenda.


Je li GPK sljedeći?

Da će se preuzimanja i spajanja u hrvatskom plinskom gospodarstvu nastaviti, najbolji je dokaz najava prodaje operatora distribucijskog sustava iz Krapine, tvrtke Gradska plinara Krapina. Tako je još 1. srpnja prošle godine krapinska komunalna tvrtka Krakom pokrenula postupak prodaje 100% udjela u GPK-u. Za početak, objavljen je natječaj za poslove pravnog savjetovanja pri prodaji GPK-a. 

Od potencijalnog preuzimača tvrtke koja, osim u Krapini, obavlja energetsku djelatnost distribucije plina i na području općina Radoboj, Đurmanec, Petrovsko, Jesenje, Novi Golubovec i Mihovljan, očekuje se da također bude iz područja plinskog gospodarstva, tj. da "ima iskustvo u poslovima opskrbe prirodnim plinom i/ili distribucije prirodnog plina i/ili sličnim poslovima u plinskom sektoru." Isto tako, potencijalni preuzimač trebao bi imati poslovni prihod veći od 30 mil. kuna u posljednje tri godine i ukupnu imovinu veću od 44 mil. kuna u posljednjoj poslovnoj godini.

I za kraj, kao zanimljivost vrijedi spomenuti da krapinska tvrtka taj naziv ima posve neovisno o najpoznatijem domaćem distributeru plina, Gradskoj plinari Zagreb, koja će najvjerojatnije po takvom obrascu ('Gradska plinara...') provoditi neke buduće postupke preuzimanja i spajanja. Naime, to je bio slučaj s tvrtkom Elektrometal - distribucija plina koja, nakon što ju je GPZ preuzeo u ožujku 2018. godine, danas posluje pod nazivom Gradska plinara Bjelovar.