Europska komisija je u utorak predložila uspostavu korektivnog tržišnog mehanizma za cijene plina. Mehanizam bi se aktivirao kada cijena ugovora za mjesec unaprijed na nizozemskoj burzi plina (TTF) bude dva tjedna iznad 275 EUR/MWh te cijena bude istodobno 55 EUR/MWh viša od referentne globalne cijene LNG-a tijekom 10 uzastopnih dana trgovanja. 

Mehanizam bi stupio na snagu samo ako ugovorna cijena premaši tu razinu, a bi bio uspostavljen 1. siječnja 2023. i ograničen na godinu dana. Kako kaže zakonodavac cilj mu je ograničiti cijene mjesečnih ugovora, za isporuku za sljedeći mjesec, na nizozemskom tržištu plina TTF, koje služi kao referenca za većinu transakcija u EU-u. Mehanizam treba odobrenje EU članica da bi stupio na snagu, o čemu će se razgovarati sutra, a oduševljenje je, čini se, itekako izostalo. 

Aktualna cijena ugovora na TTF-u jučer u 15,40h  je bila 119,8 EUR/MWh, što je porast od 4,5% u tijeku dana, a vrhunac cijeene postignut je iznad 340 EUR/MWh 26. kolovoza.

Ideja o ograničavanju cijena mjesecima je dijelila zemlje EU-a, a diplomati su rekli da razina predložena u utorak vjerojatno neće biti popularna kada ministri energetike iz 27 zemalja članica bloka budu raspravljali o njoj u četvrtak. "Predlažemo postavljanje gornje granice cijene plina kako bismo zaštitili naše ljude i tvrtke od ekstremnih poskupljenja", kaže povjerenica EU za energetiku Kadri Simson. 

Brižljiva intervencija u tržište

Tijekom mjeseci rasprave o tome kako se uhvatiti u koštac s porastom cijena plina izazvanim invazijom proizvođača energije Rusije na Ukrajinu, oni koji se protive ideji ograničenja cijena rekli su da bi to moglo dovesti do povećane potrošnje, otežati nabavu i izazvati pravne rizike povezane postojećim ugovorima. Simson je rekao da je mehanizam "pažljivo osmišljen kako bi bio učinkovit, a da pritom ne ugrozi našu sigurnost opskrbe, funkcioniranje energetskih tržišta EU-a i financijsku stabilnost". Također je rekla da se ne radi o regulatornoj intervenciji kojom se tržište plina postavlja na umjetno nisku razinu. 

Umjesto toga, to je bio "mehanizam posljednje nužde za sprječavanje i, ako je potrebno, rješavanje epizoda previsokih cijena plina koje nisu u skladu s globalnim trendovima cijena".  Diplomati, govoreći Za Reuters pod uvjetom anonimnosti, rekli su da će predložena gornja granica vjerojatno razočarati većinu država EU-a koje su mjesecima zahtijevale ograničenje i neće uspjeti ublažiti zabrinutost malog, ali snažnog tabora zemalja članica, predvođenih Njemačkom, koji se protive intervencija. 

Jedan diplomat iz skupine koja se zalaže za ograničenje rekao je da su očekivali donju granicu od oko 150-180 EUR/MWh i da će se ograničenje aktivirati nekoliko puta godišnje. U protivnom ćemo imati "price cap" na papiru koji u praksi nikada neće proraditi, rekao je diplomat uključen u pregovore s EU.