Elektrometal d.d. mogao bi ostati bez dozvole za opskrbu plinom, a njihove kupce mogao bi preuzeti drugi opskrbljivač. Ta tvrtka je najveći opskrbljivač plinom na području Bjelovarsko-bilogorske županije i ima 15.000 potrošača, od čega 1.500 čine pravne osobe. Godišnje prodaju oko 30 milijuna m3 plina. Naime, tvrtka je u problemima pa je Fina 11. veljače otvorila postupak predstečajne nagodbe zbog velikih dugova, a jedan od vjerovnika je i Plinacro koji je formalno zatražio pokretanje postupka za privremeno oduzimanje dozvole za opskrbu.
Naime, Hrvatska energetska regulatorna agencije (HERA) provela je nadzor nad poslovanjem Elektrometala gdje je utvrdila da postoje opravdani razlozi za privremeno oduzimanje dozvole za opskrbu plinom temeljem članka 18. Zakona o energiji, zbog čega je pokrenula postupak privremenog oduzimanja dozvole. Za takvo postupanje HERA-e vjerojatno je zaslužna nelikvidnost jer se bez dozvole privremeno može ostati ako tvrtka ne raspolaže financijskim sredstvima za obavljanje djelatnosti, te duže od tri mjeseca nije u stanju ispunjavati svoje obaveze prema drugim energetskim subjektima koji obavljaju javnu uslugu, a to je Plinacro od kojeg Elektrometal potražuje naknadu za korištenje transportnog sustava za 2011., 2012. i početak 2013. godine.
Rješenje o privremenom oduzimanju dozvole još nije doneseno, kažu u HERA-i koja čeka mišljenje nadležne inspekcije koje su zatražili 24. siječnja. Nakon izdavanja rješenja o privremenom oduzimanju dozvole, te ukoliko Elektrometal u određenom roku ne postupi po rješenju HERA bi mogla donijeti i rješenje o trajnom oduzimanju dozvole za opskrbu plinom. U interesu potrošača HERA je 12. veljače svim opskrbljivačima plinom uputila poziv za iskazivanje interesa za nastavak opskrbe plinom Elektrometalovih kupaca. Subjekt kojeg će HERA odabrati na temelju transparentnog postupka utvrđivanja interesa i sposobnosti preuzet će djelatnost samo u slučaju da se Elektrometalu trajno oduzme dozvola za obavljanje opskrbe plinom, kažu u HERA-i i naglašavaju da taj postupak nije vezan uz energetsku djelatnost distribucije plina i koncesijsko područje.
Neslužbeno u kuloarima doznajemo da zainteresiranih za opskrbu plinom potrošača koje je plinom opsrbljivao Elektrometal ima. Sličan scenarij, koji se sada viđa prvi puta u Hrvatskoj, mogao bi se uskoro ponoviti u još nekoliko tvrtki koje se bave opskrbom plinom. "Elektrometal nije jedini korisnik transportnog sustava koji ne podmiruje svoje obveze, no nepodmirena dugovanja ostalih korisnika znatno su manja od dugovanja Elektrometala i Plinacro je sa svima u postupcima pregovora oko načina otplate duga ili je pokrenuo postupke prisilne naplate", kažu u Plinacru. Ugovori o transportu plina s Plinacrom nisu potpisani od strane Elektrometala (osim ugovora za tekuću plinsku godinu 2012/2013), no smatraju se sklopljenima s obzirom na to da je Elektrometal uredno koristio njihove usluge. Nakon dugotrajnih bezuspješnih pregovora oko načina podmirenja navedenog dugovanja, krajem 2011. godine Plinacro je pokrenuo prisilnu naplatu dospjelih potraživanja sudskim putem, a zatim je to učinjeno i za novi dug u ljeto 2012. te zaključno, sredinom siječnja 2013. godine.
Prema planu financijskog restrukturiranja Elektrometal d.d. je u prvih 10 mjeseci 2012. ostvario gubitak od 10,2 milijuna kuna, uz prihode od 224 milijuna kuna. U tom periodu tvrtka je imala 213 milijuna kuna kratkoročnih obveza i 27,7 milijuna dugoročnih obveza, a potraživanja su iznosila 64 milijuna kuna. U probleme s naplatom potraživanja gurnuo ih je i posao s Ingrom i rad na Areni Zagreb, te zaduživanje u švicarskim francima, smanjenje cijena usluga, naplata u nekretninama i slično.
Elektrometal je početkom mjeseca promijenio Nadzorni odbor i Upravu. Ostavke su podnijeli predsjednik Uprave Marko Rajčević, te članovi Milan Bartolović, Ivanka Špehar i Dragica Marić. Imenovana je nova Uprava kojoj je na čelu Vlado Njegovac, a članovi su Željko Maletić i Krešimir Kranjčec. Ostavke na funkcije ali uz zadržavanje članstva u NO podnijeli su Milivoj Bajić i Gojko Milošević, u NO je imenovan Božidar Graber, a novi predsjednik NO je Luka Iličić. Predstečajnu nagodnu vodi Darko Šket, poznat kao čovjek koji je uspješno iz stečaja izvukao Pevec.