Njemačka, Danska i Švedska objavile su da je do havarije na plinovodu Sjeverni tok došlo namjerno. Švedski seizmografski institut objavio je da je zabilježio dva podvodna udara, koja su vjerojatno izazvane detonacijama, blizu mjesta istcjenja iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 kojim bi ruski plin u normalnim okolnostima dosezao europsko tržište. 

Jedna velika nagla i iznenadna emisija energije magnitude 1,9 zabilježena je u noći s nedjelje na ponedjeljak, a druga, još jača u ponedjeljak navečer. Seizmografi konstatiraju da je to vjerojatno posljedica detonacije i to one koje korespondira s upotrebom "više od 100 kg dinamita" u vodi, ali ne ispod morskog dna, navodi Reuters. Na vijest od eksplozijama, cijena plina koja je zadnje vrijeme u padu, porasla je u utorak za gotovo 10%. Cijene su trenutno ispod ovogodišnjih rekorda ali i dalje 200% više nego početkom rujna 2021. 

More puno metana

Tri velika istjecanja plina identificirana su u ponedjeljak u vodama otoka Bornholma koja su bila vidljiva u pjenušanju mora u promjeru od 200 m do 1 km, a čini se da se radi o obe linije plinovoda, koje su pod tlakom. Švedska ne smatra da je riječ o napadu na tu zemlju, a policija je počela je prvu istragu o mogućem činu sabotaže na Sjevernom toku 1. 

U Sjevernom toku 2, koji nikada nije proradio, nalazilo se oko 300 mil. m3 plina, no tlak u oštećenom plinovodu je pao i on je praktički neupotrebljiv. Danska agencija za energetiku izvijestila je da je velika količina plina iscurila u more, a zrakoplovi i brodovi imaju naredbu da se drže barem 5 nautičkih milja od mjesta eksplozije. Moguće je da će trebati i tjedan dana da plin prestane istjecati iz Sjevernog toka 2, rekao je danski ministar energetike. More je puno metana, što povećava mogućnost eksplozije. 

Who did it?

Zanimljivo je da je Njemačka 19. ovog mjeseca po prvi puta od prestanka rada Sjeverog toka 1 zatražila isporuke tom trasom, prema nominacijama, no nije poznato je li do isporuka i došlo. Ukrajina je bez navođenja dokaza optužila Moskvu za terorističku sabotažu, za je Kremlj u utorak odbacio odgovornost, kazavši da ne odbacuje mogućnost sabotaže te izrazio "krajnju zabrinutost". Bivši poljski ministar vanjskih poslova Radek Sikorski, sada europarlamentarac na svom Twitteru objavio je fotografiju pjenušavog mora uz izjavu "Hvala vam, SAD", što je u Moskvi protumačeno "službenom potvrdom da je riječ o terorističkom napadu. 

Poljska je službeno konstatirala da je riječ o sabotaži, uslijed eskalacije rata u Ukrajini, ali ne navodeći dokaze. Reuters navodi riječi neimenovanog izvora iz europskih sigurnosnih krugova koji je komentirao: "Postoje indicije da je riječ o namjernom činu", te dodavši da je prerano za zaključke konstatirao je: "Trebaš se zapitati: tko od ovoga profitira?", javlja Reuters. 

Tko profitira

Euroasia Group u svom obraćanju napisala je: "Višestruka podvodna curenja plina znače da plinovod predstojeće zime Europskoj uniji neće moći isporučivati plin, neovisno o razvoju političke situacije u rata u Ukrajini". 

Prošli tjedan Moskva je tvrdila da Ukrajina planira "teroristički napad" na plinovod Turski tok, kojim ruski plin dolazi na teritorij Europe preko Turske i Grčke. Eksplozija se dogodila blizu novog Baltičkog plinovoda između Norveške i Poljske kojim bi Europa trebala ove zime dobivati povećane količine plina. 

Norveški regulatori su pozvali na povećan oprez nakon upozorenja naftnih i plinskih kompanija da su neidentificirani dronovi viđeni kod njihovih postrojenja u moru. Danska je poveća stupanj pripravnosti svoj energetskog sektora, koji podrazumijeva veći sigurnosni standard za energetsku infrastrukturu.