Institut za energetsku ekonomiju i financijsku analizu (IEEFA) upozorava da plin ne može nastaviti podupirati europsko gospodarstvo i poziva kreatore politike da pronađu načine za zadovoljenje potražnje uz najmanje ulaganja u infrastrukturu. Objava dolazi nakon što je Europska komisija objavila novi zakonodavni alat i Europski plan za smanjenje potražnje za plinom. Plan i nova uredba, koja bi postavila cilj svim državama članicama da smanje upotrebu plina za 15% do ožujka 2023., naglašava IEEF-a, ne prepoznaju proturječja između kratkoročnih smjernica i trenutne politike EU-a i odluka o planiranju koje će nastaviti poticati potražnju za plinom a srednjoročno i cijene, ističe IEEFA. 

Nepotrebna nova infrastruktura?

Europa mora izbjegavati korištenje energetske krize kao izgovora za izgradnju dodatne, nepotrebne plinske infrastrukture koja će rezultirati povećanjem cijena za potrošače. EU bi umjesto toga trebala provesti detaljnu analizu cijele plinske mreže na kontinentu kako bi utvrdila koji je najučinkovitiji način za zadovoljenje potražnje uz najmanje ulaganja u infrastrukturu, smatra ta udruga. 

Arjun Flora, direktor energetskih financijskih studija, IEEFA Europe, kaže: „S ovim novim mjerama, plus očekivanim smanjenjem potražnje u skladu s planom Fit For 55 i tekućim uništavanjem potražnje uvjetovanom cijenama, doći će samo do privremenog porasta potražnje za LNG-om u Europa. To znači da bi mnogi od novih fiksnih uvoznih terminala koji se trenutno razmatraju u zemljama poput Italije i Njemačke mogli ostati neiskorišteni do kraja desetljeća.” 

Zamjena plinskih bojlera

Komisija je, smatraju analitičari IEEFA-e, još uvijek u opasnosti od ponavljanja iste pogreške koja je dovela do ove situacije, pretpostavljajući da će alternativni dobavljači plina biti stabilni i 'prijateljski raspoloženi' ' u narednim desetljećima. Komisiji bi bilo bolje da prizna da plin ne može nastaviti podupirati europsko gospodarstvo i ne osigurava energetsku sigurnost. Ako EU želi napredovati kao demokratska unija, mora pronaći način da smanji svoju ovisnost o plinu. 

Nekoliko europskih zemalja intenzivno koristi plin za grijanje – poput Nizozemske (83% tržišnog udjela toplinske energije), Italije (72%) i Mađarske (69%). Zamjena plinskih kotlova u tim zemljama trebala bi biti prioritet jer bi uvelike pridonijela smanjenju potražnje za plinom, ističe IEEFA.