Britanski opskrbljivač plinom Centrica Global upozorava na nadolazeću krizu opskrbe plinom Britanije i europskog kontinenta ove zime, što će povećati račune kućanstvima i natjerati energetski intenzivne tvrtke da smanje poslovne aktivnosti ove zime. Plinom se trenutno trguje po čak pet puta većim cijenama nego prije dvije godine, rekordnim ikada, a problema s opskrbom će biti jer europska plinska skladišta ovog ljeta nisu bila punjena odgovarajućim tempom. Istovremeno, cijene ETS dozvola dvostruko su veće nego prije pandemije, što utječe na izbor goriva. 

Kasim Mangera, trgovac energijom u Centrici za FT je izjavio da bi to moglo dodatno povećati cijene, osobito ako se suočimo s dugom i produženom hladnoćom, a neke energetski intenzivne industrije imaju opciju - ne proizvoditi. "Nikada nisam vidio cjenovnu situaciju kao što je sada. Ako nisi u stanju dobiti količine plina, jedina opcija je smanjiti potražnju kako bi se tržište izbalansiralo. Tvrtke imaju tu opciju. Trenutno EU i Velika Britanija imaju dovoljno plina za dnevne potrebe, ali ne dovoljno za punjenje skladišta. Kako bi bili sigurni u opskrbu, moramo privući LNG isporuke, neovisno o cijeni", rekao je Mangera za FT. 

Loše ljeto


Tijekom ljeta situacija na plinskom tržištu se pogoršala, umjesto da se popravi, a analitičari ICIS-a smatraju da ako industrija i obustavi proizvodnju, to će biti kratkoročno, na vrhuncu zimske potražnje. Ove godine potražnja za plinom se povećala, uslijed polaganog intenziviranja gospodarskih aktivnosti i produžene zime kako u Europi tako i u Aziji, što je ispraznilo skladišta, a zbog visokih cijena emisija trošio se plin, a ne ugljen. 

Potražnja za plinom u Aziji je nastavila jačati jer je velika količina energije trošena za hlađenje, a ekološki pritisci za napuštanje ugljena samo jačaju. Ranije bi u slučaju visokih cijena plina države počele intenzivnije koristiti ugljen, no s obzirom na trenutne cijene koje su prešle 60 eura/tonu, to nije opcija.